Прекъснете цикъла на Йо-Йо ефекта

Прекъснете цикъла на Йо-Йо ефекта
27 юни 2020

Един от дългогодишните  пациенти на Сюзън Боурман е отслабнал 150 килограма. Сега, преди да започнете да мислите: „Леле - това е голяма тежест“ или „Чудя се как е направил това?“, нека само да кажа, че не е изгубил всичко наведнъж. Всъщност е губил едни и  същи 30 килограма пет пъти. Това е класическа „йо-йо диета“ - теглото  се увеличава и намалява, но рядко остава дълго време на едно място. 

Отдавна е признато, че хората са по-склонни на йо-йо ефект, когато приемат режими за отслабване, които са твърде строги. След катоспазването на диетата се превърне в глад, старите навици се възобновят, теглото се връща отново и цикълът започва отначало.

Няма нищо лошо в това да сте амбициозни и нетърпеливи да вземете теглото си под контрол. Да имаш желание и стремеж да постигнеш целта си е половин спечелена  битка.Но признайте, че да се опитвате да направите твърде много, твърде бързо може да бъде вашият неуспех. Бъдете реалистични за това колко можете да промените наведнъж и приемете всичко, което тези промени доставят по отношение на загуба на тегло.

Проследяването на вашия напредък е изпитана стратегия за поддържане на курса. И намирането на източници на подкрепа също е полезно. Съмишлениците са страхотни и някои хора намират голяма полза в подкрепата, която получават чрез онлайн общностите.

 И накрая, бъдете гъвкави и се учете от грешките си. Ако опитате режим на упражнения или нова храна, която наистина не ви харесва, опитайте нещо друго. Не забравяйте, че целта не е да отслабнете колкото се може по-бързо - искате да установите здравословни модели на хранене и упражнения, които ще ви помогнат да свалите теглото си и да го задържите .

Ясно е, че добра част от решаването на йо-йо дилемата има общо с промяната на поведението ви. Хранене на по-малки, по-чести хранения. Уверете се, че включвате протеин при всяко хранене и лека закуска. Планирането занапред, проследяването на напредъка и получаването на помощ са ключови за успеха. Бърз спринт към финала - последван от пробег в другата посока - няма да ви отведе никъде. Когато става въпрос за успешно отслабване, бавното и стабилно определено печели състезанието.

Сюзън Боурман е директор на обучението по хранене в Herbalife. Сюзън е регистриран диетолог и сертифициран от борда специалист по спортна диетология.

https://www.livechatalternative.com/