Какво знаем за лещата?Ползи

Какво знаем за лещата?Ползи
3 януари 2021

Лещата е много полезна бобова култура. Тя е вкусна, расте по нашите ширини, което е много важно и съдържа невероятно големи количества минерали, витамини и растителни протеини.

Лещата е с висока хранителна стойност, но с малко калории, което я прави чудесен продукт за диети. Вижте защо трябва да ядете леща по-често! Тя заслужава адмирации заради многобройните си ползи за здравето.


Лещата е много богата на фибри.Фибрите действат  на стените на кръвоносните съдове,като ги правят еластични и това подобрява кръвообращението.Така че,лещата е отличен продукт за сърдечното здраве.

В лещата се съдържат още фолиева киселина и магнезий, които са много ценни за сърцето. Фолиевата киселина намалява нивата на хомоцистеина, който е сред факторите, предизвикващи инфаркт.

Разтворимите фибри спомагат за прочистването на стените на съдовете от плаки, натрупани вследствие на висок холестерол.

Тези плаки предизвикват запушване на съдове, затруднено кръвообращение, втвърдяване на стените на съдовете и в тежки случаи инфаркт.

Отново фибрите са главната причина лещата да е толкова полезна в превенцията на диабета. Те спомагат за бавното разграждане на въглехидратите и преобразуването им в енергия, не в мазнини.

Освен всичко това, фибрите в лещата ви дават ситост в продължение на няколко часа.

Освен всичко това,лещата ни дава и енергия и за това са виновни сложните въглехидрати,които са в състава й.Едновременно с това пък калорийността е ниска  и няма опасност да напълнеем.

 

Фсички знаем,че фибрите допринасят за чист и добре работещ стомашно - чревен тракт.Редовното ядене на полезната бобова култура облекчава както затруднения при запек, така и дискомфорта при диария. Полезна е и при синдрома на раздразненото черво.

 

Протеините са също част от състава на лещата и то немалка.Затова повечето вегетарианци я почитат.Растителните белтъчини успешно заместват животинските.

 

Лещата е бедна на калории. Това я прави идеална за диети. Полезните хранителни вещества в нея засищат и отлагат за дълго глада. Лещата съдържа изключително малко количество мазнини, което позволява спокойната ѝ консумация по време на диета.

 

В 100 г сготвена леща се съдържат:

  • 114калории
  • 9.02 гпротеин
  • 19.54 гвъглехидрати
  • 0.38 гмазнини

Тази статия е адаптирана от az-jenata.bg

Нали си спомняте статията за плътност на храните?

Ако тази статия ви е полезна,споделете с приятели и не забравяйте да се абонирате за бюлетин!

 

 

https://www.livechatalternative.com/