Надградете храносмилането си с храносмилателни ензими

Надградете храносмилането си с храносмилателни ензими
26 януари 2021

Но дали наистина ни липсват храносмилателни ензими? Ние смиламе храната си от години! Защо изведнъж ще видим нарастване на храносмилателните проблеми и малабсорбцията, след като не сме имали предишни индикации?

 

Какво представляват ензимите?

Повечето от нас ще мислят за ензимите като помощно средство за храносмилането. Знаете ли, че всъщност правят много повече от това?

Технически ензимът осигурява катализатор на химичните реакции в тялото ви. Това означава, че те са жизненоважни за излекуване от болести, производство на енергия и подпомагане на механизмите за изграждане на хормони. Но тук ще се съсредоточим върху храносмилането.

Храносмилателни ензими

Вярно е, ензимите все още са изключително необходими за храносмилането. Ето защо тялото ви естествено се опитва да създаде всички ензими, които са ви необходими, за да усвоите адекватно храната. 

Проблемът е, че когато сте хронично болни, преяждате или сте на тежък режим на тренировка, запасите от ензими в тялото ви може да не достигнат. И когато това се случи, храната, която е влязла в храносмилателната ви система, не се разгражда. в главата. 

 

Когато храната не успее да се разпадне в храносмилателната ви система и когато възпалението на червата ви остави с непроходими черва, неразградените протеини могат да изтекат в кръвта ви и да подтикнат имунната ви система да прекали. Ние не искаме това. 

Сега, ако напълно смилате храната си, е по-малко вероятно несмляната храна да си пробие път в кръвта, намалявайки шанса за хронично възпаление.

Какви ензими трябва да търся?

Най-вероятно ще видите смес от следните ензими в храносмилателkrje добавки. Всеки има своя собствена работа.

 1. Алфа-галактозидаза
 2. Амилаза
 3. Целулаза
 4. Глюкоамилаза
 5. Инвертаза
 6. Лактаза
 7. Липаза
 8. Протеаза
 9. Ксиланаза
 10. Пептидаза
 11. Пектиназа
 12. Хемицелулаза
 13. Фитаза

 

Амилазата е ензим, използван за разграждане на въглехидратите. Удивително е, че започваме да произвеждаме и освобождаваме амилаза в устата си веднага щом започнем да дъвчем. Това е една от причините, поради които ни е казано да дъвчем добре храната си! 

По-нататък в храносмилателната система панкреасът ви произвежда повече амилаза, за да помогне за разграждането на въглехидратите още повече. 

Ако не произвеждаме достатъчно амилаза, ще започнем да виждаме проблеми като диария. Липсата на амилаза може да причини хаос на микробиома ви. Позволяване на захарите да преминават през и в червата ви, позволявайки на вредните бактерии, които се хранят със захар, да се размножават. Ето защо повечето хора вероятно не трябва да прекаляват с консумацията на въглехидрати.

 

Липазата е отговорна за подпомагането на разграждането на мазнините до по-използваеми мастни киселини. Липазата се произвежда от панкреаса. Всички често срещани проблеми с производството на този ензим ще бъдат забелязани в изпражненията ви.  

 

Протеаза

Този ензим вероятно е един от най-интересните. Протеазните ензими са катализатори в разграждането на протеините. 

 

Както беше обяснено по-рано, ако не разграждате протеиновите молекули до аминокиселини и не разполагате с достатъчно количество протеазни ензими, има вероятност тези несмляни протеини да си проправят път в кръвта. Възпаление и автоимунни проблеми могат да възникнат в резултат на това.

 

Но защо ще ни липсват ензиоми, ако тялто ни ги произвежда? 

Известно е, че с напредването на възрастта храносмилането ни тръгва надолу. Спазмите, газовете и подуването на корема са най-честите оплаквания и често могат да се отдадат на липса на ензими. 

Тялото може да произвежда ензими, когато е необходимо, но процесът изглежда се проваля с възрастта и стреса.

Следните фактори влияят върху производството на ензими:

 • Хронично заболяване
 • Преяждане
 • Правейки лош избор на храна
 • Хронично разработване
 • Стрес

Това е само малък списък от фактори, които могат да повлияят на производството на ензими и най-вероятно всеки от нас може да отбележи поне един от тях. 

 

Не всичко е свързано с ензимите, които произвеждаме. Можем да консумираме и ензими. 

В миналото ако са яли плодове и зеленчуци, извадени направо от земята и откъснати от дървото, без да ги готвим,то сега намираме храната си предварително опакована, напръскана с пестициди и изложена на температури над  41 градуса по Целзий. В съвременния свят храната, която купувате от хранителен магазин, вероятно няма ензими. 

Вторият източник на ензими, които сме консумирали в миналото, е идвал от животни. Суровите органи на животно или сурово непастьоризирано мляко биха носили цял набор от ензими. Интересно е да се мисли, че когато консумирате животно от главата до петите, вие също ще консумирате ензимите, които ще ви помогнат да смилате тази храна. 

 

Фактори, които влияят върху консумираните ензими:

 • Готвене на храна над 41 градуса по Целзий
 • Употреба на пестициди и хербициди
 • Не се консумира цялото животно, а само мускулното месо
 
 

Как бихме могли да увеличим  ензимите?

За да увеличим ензимното снабдяване на нашето тяло, трябва да намалим нивата на стрес.Това е трудно да се направи в съвременния свят.

За да могат телата ни да се представят най-добре, трябва да се стресираме и да се възстановим с оптимални темпове. Ако започнете да напрягате тялото и никога не му давате време да се възстанови, тялото ви ще започне да се проваля. Този неуспех може да възникне в храносмилателния процес. Вместо това, ако се съсредоточим върху стреса И възстановяването, можем да изграждаме телата си парче по парче и да подпомагаме процеса на производство на ензими.

Друг начин да увеличите снабдяването с ензими включва консумирането на сурови храни, особено органични папая, манго, ананаси, ябълки, авокадо, моркови, грейпфрут, спанак и домати. Всичко това са чудесни източници на естествени ензими - стига да купувате органични. Не забравяйте, че пестицидите унищожават всички налични ензими!

 

Освен всичко това,за снабдяването на тялото ви с ензими биха ви помогнали хранителни добавки.

 

Алое вера    

съдържа важни ензими като амилаза и липаза, които подпомагат храносмилането,разграждайки мазнините и захарта.

 

Беше ли ви полезно?

Споделете тази статия и се възползвайте от промоционалните цени в магазина ни.

Пишете ни за препоръки или въпроси!

https://www.livechatalternative.com/