ПОЛУЧАВАТЕ ЛИ ДОСТАТЪЧНО ВИТАМИН D?

ПОЛУЧАВАТЕ ЛИ ДОСТАТЪЧНО ВИТАМИН D?
19 февруари 2021

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВИТАМИН D?

Витамин D е група от мастноразтворими прохормони, които са от съществено значение за правилното усвояване на минералите и за метаболизма. Той се различава от много други витамини, тъй като може да се синтезира от нашите тела, когато сме изложени на слънчева светлина. Витамин D3 може да се получи чрез адекватно излагане на слънце, хранителни източници или чрез перорално добавяне.

 

6 ПРИЧИНИ ДА СИ НАБАВЯТЕ ДОСТАТЪЧНО ВИТАМИН D

 

Витамин D е от решаващо значение за силната имунна система.   Това е съществен компонент в създаването и функционирането на „Т-клетките“, които предпазват тялото ви от бактерии и болести. Недостигът на витамин D е свързан с повишен риск от вирусни инфекции.

 

Витамин D може да намали риска от рак . Сега изследванията изчисляват, че 75% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез адекватна консумация на витамин D.

 

Недостигът на витамин D може да допринесе за възпаление в тялото.Проучванията показват, че хората с дефицит на витамин D имат повишени концентрации на серумен TNF-α, възпалителен маркер. Това може да обясни ролята на витамина в превенцията и лечението на възпалителни заболявания, включително ревматоиден артрит, сърдечни заболявания и множествена склероза.

 

Витамин D е от съществено значение за растежа и развитието на костите.  Повечето от вас са чували за рахит, детско костно разстройство, при което костите стават меки, чупливи и деформирани. Една от основните причини за рахит е дефицитът на витамин D. Телата ни се нуждаят от витамин D, за да усвоят калция от червата. Ако нямаме достатъчно витамин D в нашата система, ние не абсорбираме калций, което води до хипокалциемия, което води до деформации на костите и зъбите. Витамин D помага за предотвратяване на рахит и остеопороза, като подпомага усвояването на калций и фосфор.

 

Недостигът на витамин D е свързан с повишен процент на респираторни заболявания, особено при деца. Изследванията показват, че добавките с витамин D са ефективни за профилактика и намаляване на белодробните заболявания.

 

Витамин D може да ви предпази от грип .  Изследванията показват, че децата, приемащи 1200 IU витамин D3 на ден, са с 42% по-малко склонни да се заразят с грип, в сравнение с децата, приемащи плацебо.  Мнозина също предполагат, че недостигът на витамин D е основната причина за грип . Приемането на по-големи дози витамин D в продължение на 3 дни може да бъде от полза за намаляване на продължителността на грипа. 

 

 

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА НЕДОСТИГ НА ВИТАМИН D

 

 

  • Тъмна кожа:  Пигментът меланин намалява способността на кожата да произвежда витамин D в отговор на излагане на слънчева светлина, което прави хората с тъмна кожа по-изложени на риск от дефицит на витамин D.

 

  • Затлъстяване: Количеството на циркулиращия витамин D се променя от мастните клетки, тъй като те извличат витамин D от кръвта. Хората с по-високи индекси на телесна маса (ИТМ) са изложени на по-голям риск от дефицит на витамин D.

 

  • Храносмилателни заболявания:   Болести като болестта на Crohn, IBS, целиакия и муковисцидоза могат да инхибират абсорбцията на витамин D в чревния тракт, което води до дефицит на витамин D. 

 

  • Вегетарианска диета: Най-добрите хранителни източници за витамин D са животински, включително риба и рибено масло, яйчни жълтъци, сирене и говежди черен дроб. Диетите, в които липсват тези ИСТИНСКИ хранителни продукти, могат да увеличат риска от дефицит на витамин D.

 

  • Липса на слънчева светлина: Липсата на слънчева светлина може да увеличи риска от дефицит на витамин D, тъй като външните тела са предназначени да използват слънчева светлина за синтезиране на адекватни количества витамин D. Ако прекарвате по-голямата част от времето си на закрито, имате риск от дефицит на витамин D .

 

  • Възраст:   С напредване на възрастта кожата ни е по-малко ефективна при синтеза на витамин D и с напредването на възрастта бъбреците ни са по-малко ефективни при превръщането на витамин D в неговата активна форма.

 

КАК ДА СИ НАБАВИМ ДОСТАТЪЧНО ВИТАМИН D

 

  • Получете адекватно излагане на слънце.  
  • Яжте храни, богати на витамин D. 

 

Ако имате недостиг на витамин D, намерете добавка с добро качество, за да повишите нивата си до оптимален диапазон. 

 

Препоръчителна дневна доза (RDA) за витамин D

Тя се изразява в международни единици (IU) и в микрограмове (mcg); биологичната активност от 40 IU е равна на 1 mcg.

 

ВЪЗРАСТ

МЪЖЕ

ЖЕНИ

0 – 12 месеца

400 IU (10 mcg)

400 IU (10 mcg)

1 – 13 години

600 IU (15 mcg)

600 IU (15 mcg)

14 – 18 години

600 IU (15 mcg)

600 IU (15 mcg)

19 – 50 години

600 IU (15 mcg)

600 IU (15 mcg)

51 – 70 години

600 IU (15 mcg)

600 IU (15 mcg)

над 70 години

800 IU (20 mcg)

800 IU (20 mcg)

 

 

 

  • Източници: https://www.savorylotus.com/getting-enough-vitamin-d/
  • https://gymbeam.bg/blog/vitamin-d-i-vsichko-koeto-triabva-da-znaete

 

Абонирай се за бюлетин за още полезни статии!

 

7 - дневно предизвикателство - включи се!

https://www.livechatalternative.com/