Как да преодолеем умората?Хронична умора

Как да преодолеем умората?Хронична умора
21 февруари 2021

Умората.. какво е тя? Онова състояние в което се събуждаме сутрин, нямайки сили дори да изключим алармата на часовника, или онази приятна умора, която усещаме след дълъг и ползотворен ден.. очевидно умората има много лица.

 

Тук ще се опитаме да разгледаме нейната същност и да обясним какво се случва в тялото ни.

Умората е физиологично състояние на организма, резултат от физическо и нервно-психическо претоварване, външен израз на което е понижаването или временната загуба на работоспособност.
Умората е защитна реакция на организма, предпазваща го от превъзбуждане и изразходване на запасите от енергия и хранителни вещества с евентуален фатален изход.

 

Да разгледаме познатите ни типове умора:

 

Сънливост

Сънливостта е най-честият тип умора. Тя е причинена от липсата на сън. Симптомите са: прозяване, клюмнала глава, отвеяност, трудна концентрация и леко понижаване на енергията. Единственото лекарство е сънят.

 

Умора на сърцето

Сърдечната умора се появява поради прекалено напрежение над определеното ви физическо ниво. Симптомите са: подскачане на сърцето, задух, липса на енергия във връхни точки, чувство за вътрешен стрес, почервеняване и загряване. Този проблем често се случва след като сте се претоварили физически в по-дългосрочен период, без да дадете възможност на организма да се възстанови.

 

Изтощение на мускулите

Причина за мускулното изтощение е изгарянето на енергия от глюкогена, която се пази в мускулите. Ако умората на сърцето идва главно от прекаленото напрежение, тук проблема е от дългото напрежение, което изчерпва всички запаси на глюкоген и минерали. Симптомите на мускулното изтощение са: схващане, усещане за тежест в краката, прекомерно усилие при всяко физическо действие.

 

Топлинна умора

Топлинната умора идва от високите температури, влажността и горещото слънце. Симптомите са: почти пълната загуба на енергия, гореща кожа, виене на свят, течене на носа и невъзможност за ядене. При тези условия е много опасно ако нямате течности наблизо. Това е състояние заплашващо човешкия живот: веднага отидете на сянка, охладете се с влажни кърпи и пийте течности, веднага преустановете физическите усилия, каквото и да правите – спрете и почивайте.

 

Умора от студ

Умората от студ се причинява от пребиваване в прекалено ниски температури и последващото постепенно замръзване. Странични ефекти на умората могат да са болки в главата. По-екстремен вариант е на тази умора е хипотермията – тя е опасно за живота понижаване на телесната температура, и понякога се случва прекалено бързо: когато при високи изкачвания не сме облечени достатъчно или по време на дъжд. Единствените симптоми са: умореност, липса на енергия, отпадналост и студена кожа. Хипотермията често е придружена от сънливост и замъглено мислене. Решението в случая е по-топлото обличане и отиване на по-топло място.

 

Обезводняване

Обезводняването се причинява от недостатъчното пиене на течности. Горещото, сухо/влажно време или горещото слънце могат да причинят бързата загуба на течности. Симптомите са: жадност, замайване и притъпени чувства, макар че понякога жаждата е подтисната. Пийте много течности особено вода, мокрете дрехите си, и си почивайте извън зоната на слънцегреене . Изградете си навик в горещото време постоянно да пиете вода и да прекъсвате каквото правите за да пиете често.

 

Кислородна умора

Кислородната умора се изразява в недостиг на кислород достигащ до мозъка. Това може да е причинено от пренапрежение усложнено от високо изкачване, умора, и приток на кръв към стомаха. Симптомите са подобни на мигренното главоболие: замайване и появяване на петна пред очите. Спирането за отдих е важно, защото може да последва гадене и повръщане. Не е необходимо друго лечение. Кислородната умора е напълно различна от кислородния недостиг където имаме недостатъчен кислород достигащ до мускулите водещо до задъхване.

 

Стрес

Стресовата умора е често срещано явление на работа. Тя може да причини огромно уморяване за кратък период от време без да се извършва някакво упражнение или работа. Физическите упражнения по-принцип намаляват стреса, като позволява на напрежението да бъде освободено, но в някои дни физическата активност на съвременния човек е сведена до минимум и така може да се натрупа напрежение. Този психически и емоционален стрес води до мускулна умора.

 

Хронична умора

Това е най-лошия вариант на умора – той включва всички видове умора /с изключение на топлинната и студовата умора/ и най-лошото е, че дори един уикенд почивка не е достатъчен за да се измъкнем от капана на хроничната умора. Затова ще разгледаме по-детайлно този феномен ХРОНИЧНА УМОРА, на когото приписваме безкрайно много физически и психически неразположения:

 • Трудно събуждане сутрин
 •  Лесна уморяемост
 •  Необходимост от продължителен сън
 •  Сърцебиене
 •  Постоянно главоболие или усещане за тежест в тила
 •  Влошаване на зрението
 • Разсеяност, проблеми с паметта
 •  Суха кожа, цепещи се нокти, капане на косата
 •  Липса на апетит, който се редува с периоди на стръвен глад за сладко
 •  Постоянна нужда от кафе и енергийни напитки
 •  Тежест в краката, болки в мускулите
 •  Трудна концентрация
 •  Постоянно лошо настроение, черни мисли
 •  Липса на желание за движение
 •  Липса на желание за срещи с хора извън задължителните
 •  Апатия и липса на каквато и да е мотивация
 •  Депресия
 •  Липса на сила за живот
 •  Усещане за безизходица

 

Ето какви изменения в тялото предизвиква хроничната умора:

 • Измененения в централната нервна система.

Най-често при настъпване на умора се наблюдава нарушена координация на движенията, намаляват се тяхната точност и прецизност, бързината и силата им в повечето случаи не отговарят на планираните.

• Изменения в сетивните системи.
Най-ясно изразено е засягането на зрителната и на вестибуларната система. При настъпване на умора тяхната чувствителност силно се понижава, като е възможно да се стигне до временна загуба на пълна функционалност.

• Изменение в мускулите.
Причинените от умората промени в мускулната тъкан са резултат едновременно от изчерпване на енергийните им запаси и от нарушаване на тяхната нервна регулация. В повечето случаи се наблюдава понижаване силата на мускулните съкращения, както и на мускулната възбудимост.

 

Какви са причините поради които изпадаме в такова състояние?

1. Хроничен недостиг на сън и почивка
2. Хронична липса на витамини и минерали
3. Дългосрочен недостиг на белтъчини и последващо намаляване на мускулната маса
4. Недостатъчен прием на течности, в частност вода
5. Стрес – от работа, липса на време, недовършени задачи, финансови задължения
6. Ежедневна липса на достатъчно чист въздух и кислород
7. Липса на позитивни емоционални изживявания
8. Липса на достатъчно слънце и време прекарано на открито

 

КАКВИ СА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ПОСТОЯННАТА ХРОНИЧНА УМОРА?

За съжаление, хроничната умора може сериозно да увреди качеството на живот. Постоянна тежест, и неимоверните усилия които човек трябва да полага за извършването на ежедневните задачи водят до тежко чувство за неудовлетворение.
Способността на човек да взима решения, да комуникира, да изпълнява дори елементарни задачи е силно влошена. Това води до сприхавост, чести избухвания и влошаване на отношенията с хората от най-близкото обкръжение.
Човек няма желание да работи, да спортува, да излиза, да се вижда с други хора, дори няма желание да се събуди сутрин. Това в край на сметка прави живота истинско мъчение.

 

КАК ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ?

Очевидно сме изпаднали в състояние от което наспиването и витамините не са достатъчни за да излезем – какво все пак можем да направим?

Тъй като няма научно доказана конкретна причина за хроничната умора, то трябва да действаме комплексно за да се справим с проблема.

 

7 СТЪПКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА УМОРАТА ще получиш като попълниш име и електронна поща в КОНТАКТИ

В празното поле напиши:Искам 7 СТЪПКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА УМОРАТА.

https://www.livechatalternative.com/