Протеинови гофрети с ягодова наслада

Протеинови гофрети с ягодова наслада
22 февруари 2021

За да станат нещата още по сложни се оказва, че има не само един вид белгийски гофрети. Има поне две основни разновидности, а може би и повече, в зависимост от това къде се намирате, като различията в типовете гофрети са единствено регионални .

Неизбежно като повечето творения на цивилизацията, историята на гофретата се корени още в неолита , а по – късно в средновековието.
Прародителя на вафлата е палачинка , направена от смлени зърнени култури, приготвени върху нагрети камъни. След което, палачинката се е обръщала от другата страна за да се изпече.

Не се знае кога, след като хората са започнали да обработват метал, на кого му е дошла идеята да замени камъка с желязна плоча, и кога е установено, че готвенето ще бъде по-бързо с 2 отопляеми железни плоскости от двете страни по едно и също време.

Първите източници за рецепти на вафли датират от преди 2000 години от Китай. Методът на печене и съставките са били, като съвременните гофрети, но с допълнително добавени билки в сместта.

В ранното средновековие, чугунените плочи между които били печени гофретите, най-често били гладки , с издълбан кръст върху тях и с други религиозни изображения. Гофрети се правели от монасите в манастирите в чест на светците. Малко по- късно монасите започнали да ги продават от външната страна на църквата по време на религиозни празници и литургии.

Постепено този вид сладкиш започва да навлиза и в домакинствата .
По-късно през 13 век във Франция тези палачинки се подвизават под името "oublies" или а "Пан d'juif" . По това време в Европа думата "вафла" не съществува все още .
Оblayers или "oublies" са истинските предшественици на съвременните гофрети.

Много често палачинките били оформени като пръчици или конусчета. За любителите на ефектите - аристократите ,ковачите изработвали чугунени плочи с различни изображения – гербове, стилизирани цветя – истинско произведение на изкуството.

Гофретника е бил символ на висок статус в обществото и гофретите са присъствали в пиршествата давани от аристокрацията.

Гофретника, такъв какъвто го знаем днес, се появява едва когато ковач произвел чугунени плочи под формата на медена пита, и така вафлите получили името "гофрета" - "gaufre" (гофрети на английски език) идва от "walfre".В старовремския френски и фламандски "wafel" означава, по онова време „ парче от мед „ - пита мед. Никой не знае със сигурност, който го е проектирал първи , но това което знаем е, че гофретника представлявал двойка плочи от желязо с панти, с дълги дръжки, защото са се готвили над открит пламък.

 

В Съединените щати, вафлите до голяма степен се консумират за закуска, и са толкова популярни, че франчайзинг веригата ресторанти House Waffle има над 1000 ресторанта в 24 щата. През 2001 г., тя твърди, че са продадени повече от 442 милиона вафли в предходните 46 години. През 1953 година в магазините за хранителни стоки в САЩ започват да се продават и замразените вафли . Те се затоплят в тостер или микровълнова фурна.

В Белгия гофретите не се ядат на закуска, а по скоро като десерт. Но ако попитате за тях в ресторант, естествено, ще ги получите. Белгийците ядат гофрети поръсени с пудра захар като ежедневна храна - нещо, което купуват от фурни или от улични щандове.

Всеобщата белгийска привързаност към Белгийските гофретите е толкова разпространена, че този вид гофрети бе избран като един от националните сладкиши за 50-рожден ден на Европейския съюз.

Изт.:receptite.com

 

Протеинови гофрети с ягодова наслада

 

Продукти:

• 3 лъжички Формула 1 с вкус на ягодова
наслада 
• 50 мл обезмаслено мляко
• 2 средни яйца
За топинг:
• 2 супени лъжици обезмаслено кисело мляко
• 6 нарязани ягоди

Подготовка:

В купа, смесете Herbalife Nutrition Формула 1 с вкус на ягодова наслада, яйцата и млякото, докато имате гладко тесто. Заделете го настрани.Загрейте гофретника и напръскайте с незалепващ спрей. След като се нагрее, сложете протеиновото тесто в гофрентика и гответе 4-5 минути. Прехвърлете гофретите в чиния за сервиране и за топинг използвайте киселото мляко и нарязаните ягоди.

 

7 - дневно предизвикателство

https://www.livechatalternative.com/