Как да отслабнем без диети

Как да отслабнем без диети
28 февруари 2021

Диетите със строги планове за хранене и правила за „добри храни“ и „лоши храни“ не работят. Те насърчават ограничаването, водят до лишения и лош финал на диетата.

 

С тази статия не казваме, че можете или трябва да отслабнете, като ядете нездравословна храна. Зареждането на тялото с хранителни, пълноценни храни е много по-различно от диетата. Основното, което искаме да разберете, е, че ако сте внимателни, има и други начини за отслабване, които не изискват спазване на конкретна диета, проследяване на калории и / или макроси, преброяване на точки или ограничаване.

 

Отстранете фокуса от храната:  Когато сте на диета или отчаяно се опитвате да отслабнете, изглежда светът ви се върти около храната и това е всичко, за което мислите. Какви храни можете да приемате, какви храни не можете да приемате, колко калории приемате, какво ще можете да ядете в ресторанта, в който ще отидете, и в колко часа ще бъде следващото ви хранене и т.н.? Това някак ви завладява живота. Освободете се от този фокус и се съсредоточете върху други здравословни навици като достатъчно сън, пиене на достатъчно вода, приемане на ежедневните витамини и др. Храната е важна, но не й придавайте по-голямо значение, отколкото е необходимо. След като спрете да мислите за храна през цялото време, вие сте склонни да ядете по-малко, без това да е борба.

 

Работете върху други области от живота си: Седнете и избройте всички области от живота си - кариерата си, отношенията си със значимия човек, отношенията си с приятели и семейството, хобитата и т.н. След като имате този списък, изберете няколко области, върху които наистина искате да работите или да изследвате. Изберете неща, които ви носят радост и планирайте да се фокусирате върху тях ежедневно.  Удивително е как балансирането на тези други области от живота ви ви носи спокойствие, помага при стрес и балансира храненето ви. Балансирано хранене = намиране на вашето щастливо тегло.

 

Забавлявайте се повече: Не позволявайте на храната (или алкохолът) да бъде забавлението в живота ви. Например, ако единственото нещо, което трябва да очаквате с нетърпение след работа, е вечеря, променете това! В живота има много повече неща, отколкото храната и яденето не трябва да е хоби. Намерете нещо забавно, което ви харесва, и го правете често. Храната може и трябва да бъде приятна и някои ястия са супер вълнуващи , но имате нужда и от други области на удоволствие в живота си.

 

Почитайте вашия биологичен глад:  Това идва от  интуитивното хранене  и това е един от най-добрите принципи за практикуване, що се отнася до храната. Яжте само когато сте всъщност гладни! Когато направите това, тялото ви ще може да ви дава сигнали за ситост. Ако ядете, когато не сте гладни, тези сигнали никога няма да се появят. Това може да бъде трудно да се разбере, защото в днешния свят много от нас всъщност не знаят какво е чувството на глад. Отделете време да се настроите в тялото си и започнете да почитате истинския си глад.

 

Яжте по една салата на всяко хранене  / яжте повече зеленчуци:  Водата и фибрите в зеленчуците ви зареждат, помагат за регулиране на кръвната захар и ви поддържат сити по-добре от преработените въглехидрати. Един от начините да вкарате много зеленчуци - яжте по една голяма салата на ден! 

 Други идеи: Добавете зеленчуци към яйцата си , използвайте зеленчуци по нетрадиционни начини и субспирализирани зеленчуци за тестени изделия.

 

Движете се повече:  80% от това как изглежда тялото ви е вашето хранене, 10% генетика и 10% упражнения НО упражненията помагат при отслабване и също така се чувствате добре! Няколко неща, които трябва да имате предвид: Просто 10 000 крачки на ден изгарят допълнителни 500 калории на ден, което води до 3 500 калории на седмица. Ако запазите всичко в живота си едно и също, но започнете да вървите по 10 000 крачки на ден, трябва да сваляте около 1 килограм седмично.

 

Изграждане на мускули:  Знаете ли, че мускулната тъкан изгаря повече калории, отколкото телесните мазнини, дори когато сте в покой? Изследванията показват, че 1 килограм мускул изгаря около 7-10 калории на ден, докато 1 килограм мазнини изгаря около 2-3. Искате ли да изградите мускули? Добавете силова тренировка / вдигане на тежести към вашата седмична тренировъчна програма и се уверете, че вдигате достатъчно тежко, за да изградите мускули.

 

Пийте повече вода:  Пиенето на много вода е доказано, че помага при отслабване, особено ако я пиете преди хранене. 

 

Яжте без електронно разсейване:  Яденето по време на гледане на телевизия, на компютъра или гледане на телефона може да доведе до загуба на представа колко сте яли и преяли. Една статия предполага, че храненето при разсеяност води до ядене с около 10% повече, отколкото ако ядете, докато сте фокусирани върху храната си. Изключете тези електронни устройства и се наслаждавайте на храната си.

 

Разменете чиниите си:  Порциите с малък размер изглеждат толкова малки в големи чинии за вечеря, което може да ви накара да добавите повече храна и в крайна сметка да ядете повече. Използването на по-малки чинии може да намали с 20% количеството храна. 

 

Спете много:  Неадекватният или лош сън може да забави производството на лептин в организма, хормон, който регулира ситоста, докато увеличава грелина, хормона на глада. На всичкото отгоре липсата на сън също увеличава кортизола (хормона на стреса), така че тялото ви е по-вероятно да пести енергия и да съхранява мазнини. Не е идеално! Поддържайте баланса на хормоните си Стремете се да получавате поне седем часа сън всяка вечер, но слушайте тялото си, защото нуждите на всеки от сън са различни. 

 

Гответе у дома:  Ресторантските ястия обикновено се приготвят с повече мазнини, натрий и захар от това, което обикновено използвате у дома. Порциите също са много по-големи. Изследванията също така показват, че тези, които готвят повече у дома, са склонни да ядат по-малко

 

Откажете се от алкохола:  Алкохолът има много празни калории, стимулира апетита и намалява задръжките, така че е по-вероятно да се отдадете на нездравословни храни. Ако сериозно се занимавате със загуба на тегло, намаляването на алкохола наистина ще помогне, особено ако редовно пиете.

 

Както виждате, повечето от тези съвети са прости здравословни навици, които в комбинация създават ОГРОМНО въздействие. И не се притеснявайте, не е нужно да ги правите наведнъж! Започнете от малко, като изберете няколко, които резонират с вас и започнете да ги включвате в ежедневието си, докато те станат навик. 

Нуждаете се от подкрепа за този процес? 

Свържете се с треньор по здравословно хранене ТУК

 

 

https://www.livechatalternative.com/