Какво представляват макросите и защо да ги броим?

Какво представляват макросите и защо да ги броим?
12 март 2021

Гъвкави диети или броене на макроси......какво е това?
Какво представляват макросите? „Macros“ е съкращение от макронутриенти. Трите макронутриента са въглехидрати, мазнини и протеини. Когато се опитвате да отслабнете, някои специалисти по хранене предполагат, че вместо да се фокусирате само върху преброяването на калории, трябва също да проследите приема на макронутриенти, за да получите по-добра представа за това какво консумирате.

Това е важно, защото ако не ядете балансирано количество макронутриенти (въглехидрати, мазнини и протеини), може да не видите резултатите, които търсите, или да се чувствате толкова добре, колкото искате. Идеята, която стои зад броенето на макроси, е, че всеки ден ви се разпределят определен брой въглехидрати, мазнини и протеини (в зависимост от телесния състав и здравословните цели).

 

Трите макронутриента

"Въглехидратите" имат лоша слава в света на отслабването, но истината е, че телата ни се нуждаят от въглехидрати! Въглехидратите подхранват мозъка и мускулите ни.Важно е да се придържаме към богатите на хранителни вещества въглехидрати, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни - храни,  които имат добро количество фибри и по-ниско гликемично натоварване - така че те няма да повишат кръвната Ви захар толкова. Въглехидратите, които трябва да се ограничат, включват преработен хляб, бисквити, чипс и бонбони. Някои примери за здравословни въглехидрати, които да включите във вашата диета, включително  пълнозърнести храни (ориз, овес), нишестени зеленчуци (сладък картоф, бял картоф, тиква), пресни плодове и бобови растения.

 

Мазнините също се отричат в здравословното хранене! Толкова е странно, че някои от тези огромни всеобхватни хранителни вещества се пренебрегват. Разбира се, трябва да ограничим някои мазнини (по-специално трансмазнините) и да ядем повече здравословни мазнини, но като цяло мазнините са добри! Мазнините помагат за усвояването на витамини и мозъчната функция. Също така  защитават костите и органите ни. Те са предшественик на много хормони и действат като резервен източник на гориво.  Някои примери за мазнини, които да включите във вашата диета са  ядки, семена, масла (кокос, авокадо, маслини), ядки, сьомга и кокос.

 

 Протеинът е единственият макронутриент, който винаги е  в положителна светлина в света на здравето - нека го запазим така! Протеинът се състои от аминокиселини, изграждащият блок на мускулите. Също така поддържа нашите органи, кожата, кръвта, хормоните и спомага за чуството за ситост. Някои примери за здравословни протеини включват  нетлъсто месо и птици (пилешки гърди, пуйка,  говеждо месо), риба (риба тон, тилапия, атлантическа треска, сьомга, скариди), протеин на прах, гръцко кисело мляко, извара, тофу и темпе.

 

Калории в макронутриенти

1 грам въглехидрати = 4 калории
1 грам протеин = 4 калории
1 грам мазнини = 9 калории

 

Нашата препоръка  е да работите с треньор,за да се справите с макросите.Той ще ви помогне да балансирате храненето си: 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. 

Това може да е тромав процес, особено ако сте нов в света на макронутриентите. Вашият треньор ще ви въведе в света на балансираното хранене по лесен и разбираем начин.

 

Нека храненето бъде удоволствие за вас!

 

ПИШЕТЕ НИ,СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС И СИ ПОЖЕЛАЙТЕ ТРЕНЬОР!

https://www.livechatalternative.com/