Как да спрем да ядем сладкиши

Как да спрем да ядем сладкиши
14 март 2021

Спрял дори половината от обичайното количество сладкиши, човек често забелязва не по-стройна фигура, а раздразнителност, постоянна умора и непоносимо желание да отвори желаната кутия шоколад, за да „подслади“ живота.

Наистина ли е толкова трудно или има начин да спрете да ядете сладкиши, но в същото време да поддържате тонус и настроение?

 

Какво влияе върху желанието за захар

 

Преди да решите, че имате пристрастяване към захарта и трябва да се борите с нея, както при всеки патологичен копнеж, анализирайте: има ли обстоятелства в живота ви, които естествено увеличават жаждата за сладко.

Дефицит на сън. По време на сън човешкото тяло си почива след стреса от предния ден. Ресурсите, изразходвани по време на физически, психически или емоционален стрес, се възстановяват и човек навлиза в новия ден отново пълен със сила и енергия. Но това твърдение е от значение само за нощния сън и за неговата достатъчна продължителност.

 

  • По време на тъмните часове на деня в човешкото тяло се активират редица възстановителни механизми. Това се случва под въздействието на хормони, невротрансмитери и други вещества, производството на които е обвързано с ежедневните биоритми. Следователно няма да бъде възможно да се компенсира дефицитът на нощен сън с дневна почивка: биохимичната лаборатория на тялото, работеща за възстановяване на ресурсите, е неактивна през деня или изобщо неактивна. Без да си възвърне силата по естествен начин, тялото изисква „зареждане с гориво“ от външни източници - сладкиши, които енергизират тялото бързо, макар и не за дълго.
  • Изследванията показват, че недоспиването значително увеличава желанието за захар. Това се дължи на факта, че при безсъние или други нарушения на съня се активира регион в мозъка, който обикновено се „събужда“ само при консумация на сладки храни. Това означава, че ако продължителността на съня е по-малка от 7-9 часа, неконтролираното желание за сладко може да не е независим проблем, а симптом, показващ твърде малко почивка.

 

Стрес. Здравето на нервната система е много важен фактор за определяне на нормалното или нездравословно желание за захар. Нервната система е тази, която регулира метаболизма, включително въглехидратния метаболизъм. Следователно, по време на периоди на прекомерен емоционален стрес, по време на остър или хроничен стрес, функциите на централната нервна система могат да бъдат нарушени, тя временно губи способността си да контролира правилно „въглехидратния поток“. В допълнение, въглехидратите участват активно във възстановяването на нервната система, след като изпитват психически стрес. Следователно, честият или постоянен стрес е една от причините за повишен апетит за сладко. По този начин централната нервна система може да поиска ресурси за поддържане и възстановяване.

 

Хипотермия. Въглехидратите са едни от най-рентабилните вещества, които идват с храната. При изгаряне на 1 g въглехидрати се образуват 4,1 калории. Това обяснява защо хипотермията е толкова гладна за сладкиши. По този начин тялото бързо възстановява ресурсите, изразходвани за поддържане на правилната телесна температура. За разлика от мазнините, които образуват запаси (депа в подкожната тъкан) и изискват усилия да бъдат включени в метаболизма, въглехидратите са винаги под ръка. И те се включват в метаболизма почти веднага, веднага щом попаднат в тялото.

Повишена физическа активност. В резултат на сложни химични реакции, глюкозата, която консумираме с храната, се трансформира в гликоген. Това вещество е най-лесно достъпният източник на енергия за мускулите. Когато физическата активност е значителна, както и ако е редовна, мускулите скоро ще трябва да обновят запасите си от това вещество. В резултат на това, желанието за захар може да се увеличи.

 

Култура на храненето. Това е една от най-честите причини за „пристрастяване към захар“, което е технически прост поведенчески модел. Ако сте свикнали да пиете чай и сладкиши, докато гледате любимите си телевизионни сериали, тогава не е изненадващо, че всеки път, когато седите пред телевизора или лаптопа с празни ръце, ще усещате, че нещо липсва. И ако вашата диета не е оформена или ядете в движение, тогава можете интуитивно да изберете сладко барче или пай като най-бързия източник на енергия.

 

Неправилно хранене. Обикновено, при балансирано хранене и редовно хранене, всички необходими вещества са на разположение на тялото, за да възстановят силата, енергията и производителността. Но липсата на определени вещества (например хром) може да направи желанието за сладко, брашно, мазни храни наистина неконтролируемо.

 

Важно е да знаете!
Въглехидратите са незаменими участници във всички метаболитни процеси в организма. А различни метаболитни нарушения могат да предизвикат необяснимо и редовно желание да се яде нещо сладко. Ето защо, ако изпитвате неконтролируемо желание за сладко, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

 

Как да преодолеете желанието си за захар

Разбирането на причините, поради които се развива гладът за захар, е достатъчно, за да се премахне източникът на пристрастяване към захарта. Само това може много да улесни борбата с нездравословните хранителни навици. Но как да спрем да жадуваме за сладкиши, ако вкусовите рецептори, вече свикнали с тези храни, непрекъснато предават на мозъка сигнали, че „храната е станала безвкусна“ и „е необходима повече захар“? Има редица съвети, на които трябва да обърнете внимание.

 

Откажете се от сладкото, но не и от удоволствието. Често страдаме не от липса на захар в диетата, а от липса на любими вкусове. Но шоколад, ванилия, капучино, сметана и много други вкусове се предлагат в диетични храни и продукти за спортно хранене. Можете да изберете любимия си вкус и да се уверите, че гладът за сладко е станал доста поносим.

 

Не отказвайте помощ.Дори и най-тренираната сила на волята може да не е достатъчна, за да преодолее нуждата от сладкиши. След като изтърпяхте няколко дни на диета без захар, можете лесно да се провалите, защото заедно с намаляване на нивата на глюкоза в кръвта, нашата решителност да завършим започнатото започва да намалява. Но можете да продължите по по-рационален път и да се обърнете за помощ към средства, които намаляват желанието за сладко. Например Herbalife Nutrition Yellow . Хромът, който е част от продукта, помага да се контролира желанието да се яде нещо сладко, тъй като този химичен елемент е важен участник в метаболизма на въглехидратите. При липсата му нивата на глюкоза в кръвта могат да бъдат нарушени и в резултат на това нуждата от сладки храни се увеличава . Втората ключова съставка в Жълтите таблетки е Гарциния Камбоджа, източник на хидроксилимонена киселина. Това вещество помага за контрол на апетита като цяло и стимулира механизмите, отговорни за изгарянето на мазнините. Това означава, че тялото започва да използва мастните резерви като източник на енергия, вместо да изисква сладкиши. Хранителната добавка не е наркотик или лекарство.

 

Намалявайте постепенно количеството сладкиши. Опитът да се отучиш от сладкиши веднъж завинаги е сигурен начин за лошо настроение и последващ провал. Особено ако сте свикнали да ядете много сладкиши и многократно сте се опитвали да се отървете от лошия навик. Опитайте 3-7 дневни цикли. В първия цикъл е достатъчно да се изключат газираните захарни напитки. След няколко дни, когато почувствате, че тази загуба е престанала да се усеща, започнете да пиете чай или кафе, без да добавяте захар. И така, стъпка по стъпка сигурно много скоро ще забравите за вредните сладкиши.

 

Правете по една стъпка. Не се опитвайте да промените живота си драстично за един ден. Особено ако преди това начинът на живот не може да се нарече здравословен. Желанието да започнете да тренирате във фитнеса вечер в понеделник, джогинг сутрин, диета и отказ от сладкиши ( всичко едновременно!) Е по-вероятно да доведе до стрес и загуба на самочувствие отколкото до загуба на тегло. Дайте си време да придобиете един добър навик и чак тогава преминете към втората точка от плана.

 

Експертен съвет!
Можете да облекчите състоянието си с премахване на сладкиши с помощта на спорт или дори редовна разходка. Упражненията намаляват нивата на стрес (една от причините за желанието за захар) и увеличават производството на серотонин, невротрансмитер, отговорен за чувството на удоволствие и щастие.

 

Предотвратявайте проблемите, преди да възникнат . Сладкият глад може да се срути върху вас след неприятен разговор с шефа или след други стресови събития. Ето защо, преди среща, умишлено напрегнат диалог с колега, преди евентуален труден разговор с роднини и т.н., си струва да се вземат превантивни мерки. Закусете обилно или обядвайте, включете в менюто храни със сложни въглехидрати: зърнени храни, пълнозърнест хляб, картофи, моркови, бобови растения, ядки. Тези храни няма да осигурят силния, краткосрочен енергиен тласък, който правят обикновените въглехидрати, но те постепенно ще се разграждат и усвояват, поддържайки нивата на енергия постоянно високи. Това ще предотврати неконтролируемо желание да ядете каквито и да било сладкиши след напрегнат момент.

 

Използвайте доказани трикове. Дори при силно желание да хапнете нещо сладко, можете да опитате да се излъжете. Например, вдишвайте миризмата на ванилия за 1-2 минути или печете ябълка без захар, но с канела. Тези аромати могат да се държат винаги под ръка.  Шушулка ванилия, канелена пръчка лесно ще се поберат в джоба на чантата.

Тези съвети могат да ви помогнат да избягвате сладкишите и също така да ви помогнат да го направите без усилие.

Изт. https://bud-v-forme.ru/

 

Научете се как да се храните балансирано с помоща на наш треньор.Запишете се в нашия виртуален курс!

А може да пробваш

7 - дневно предизвикателство

https://www.livechatalternative.com/