Сурови или термично обработени са по - полезни?

Сурови или термично обработени са по - полезни?
26 март 2021

Нека си поговорим за някои зеленчуци.

 

МОРКОВИ


Преди всичко ценим морковите заради бета-каротина, който е полезен за очите, и антиоксиданти, които защитават тялото. И така, бета-каротинът се усвоява от варени моркови 5 пъти по-добре, а съдържанието на антиоксиданти в него е 3 пъти по-високо, отколкото в суровите моркови! Освен това варените моркови се усвояват много по-лесно и дават по-малко стрес върху черния дроб и панкреаса.

СПАНАК


Запареният спанак запазва почти всичките си полезни свойства. Той е богат на витамини и минерали (особено йод и калций) и има тонизиращо и противовъзпалително действие върху организма.

ДОМАТИТЕ

Доматите съдържат ликопен, ценно вещество, което не само им придава яркочервен цвят, но и носи големи ползи за организма. Ликопенът е мощен антиоксидант, който поддържа здравето на сърдечно-съдовата система. Най-добре се абсорбира от варени домати, така че не се колебайте да ги добавяте към сосове, супи и основни ястия.

ЦВЕКЛО

От варено цвекло полезните минерали (особено желязо, калций и натрий) се усвояват много по-добре, отколкото от суровото цвекло.

КАРТОФИ

Разбира се, малко хора биха си помислили да ядат сурови картофи: по-често всички ги сваряваме, пържим или използваме под формата на картофено пюре. И между другото напразно! Пържените или варени картофи носят малка или никаква полза за организма, а картофеното пюре е предимно само нишесте. Най-добрият начин за приготвяне на картофи е да ги изпечете с ципата. Именно кората и най-тънкият слой картофи отдолу съдържат най-много витамин С и калий.

ЗЕЛЕ

Най-добрият начин да готвите зеле е да го приготвите на пара. По време на готвене и пържене повечето хранителни вещества наистина се губят, но не и при обработка на пара. За сравнение, за 10 минути пара, зелето губи само 4% от редкия витамин U, а за 10 минути кипене - почти 35%! Запареното зеле е по-лесно смилаемо   Направете си кисело зеле. Така ще увеличите съдържанието на витамин С 3 пъти и ще обогатите диетата с млечна киселина, която насърчава разграждането на протеините.

БРОКОЛИ

Броколите са един от шампионите по съдържание на антиоксиданти и каротеноиди, които стимулират защитните сили на организма и играят важна роля в много физиологични процеси. Те се усвояват много по-добре от броколи на пара.

 

Искрено се надяваме да сме ви били полезни!Споделете в коментар как хапвате зеленчуци?

Последвайте ни във Facebook

А ТУК ще откриете кулинарната ни страница.

 

 

 

https://www.livechatalternative.com/