Мощните лечебни свойства на гуараната

Мощните лечебни свойства на гуараната
4 юли 2021

Гуараната всъщност е една от най-популярните форми на прием на кофеин в цяла Южна Америка. 

Първото нещо относно гуараната, медицински известна като Paullinia cupana, което я кара да изпъква, са нейните стимулиращи свойства. В наръчника The Nursing Herbal Remedies Handbook се посочва, че гуараната съдържа три до седем процента кофеин. Сравнете това с кафето, което съдържа между едва един до два процента кофеин.

Макар че активната съставка в растението гуарана (гуаранин) е химически идентична с кофеина, между тях има една огромна разлика. В естествената си форма гуараната е свързана с фибрите в семената на растението. Това означава, че стимулиращия й компонент се освобождава бавно, като ви предоставя до пет часа освежаваща енергия. Обаче, важно е да отбележим, че повечето от фибрите са премахнати в концентрирания екстракт от гуарана, който се използва в повечето енергийни напитки и той действа като пречистен кофеин (направо, мощно и без забавено действие).

 

Енергийното подсилване от натуралния екстракт от семена на гуарана е много различно от това на кофеина, ето защо този екстракт е…

 • Мек на вкус
 • Действа бавно
 • Има дълготрайно действие
 • Не причинява главоболие
 • Осигурява издръжливост, сила и енергия

 

Другата ключова разлика между кафето и натуралната гуарана е, че в изследвания е доказано, че тя подобрява паметта и будност и често подобрява настроението без негативните странични ефекти на кафето. (Не е случайно може би, че плодовете на растението силно наподобяват човешки очи). Амазонското племе, открило плодовете гуарана познавало тези ползи доста добре. Гуараните (на които са кръстени плодовете) смятали, че растението предоставя достатъчно издръжливост, така че като пие само отвара от него, човек може да ловува с дни без храна и без да усеща глад или умора. Те също така почитали напитката за способностите й да лекува главоболия, да сваля температура и да облекчава болезнени мускулни спазми, както и да помага при проблеми с изхожданията.

Плодовете не просто предоставят пъргавина на мозъка. Изследване откри, че гуараната помага и при отслабване. Участниците в групата, която консумирала гуарана всеки ден свалили средно по 5.5 кг в сравнение със средно .5 кг отслабване в плацебо групата. Този резултат се счита, че е получен заради ситостта, усещана след консумацията на гуарана, която следователно снижава апетита.

 

Гуараната се използва от векове така, както са я използвали местните в чайове, за потискане на глада с цел отслабване. Гуарана се използва днес в някои енергийни напитки и хранителни добавки за отслабване за подсилване на отслабването като се бори с глада. Гуараната стимулира отслабването като задейства нервната система да започне процеса на липолиза. Този процес включва освобождаването на мазнини в кръвния поток, където те се използват като енергия по време на упражнения.

 

Растението гуарана се използва и за лечение на безброй други заболявания като:

 • Инфекция на уринарния тракт
 • Диария
 • Болезнена менструация
 • Главоболия
 • Снижава тревожността
 • Подобрява половото представяне
 • Предпазва от малария
 • Помага при махмурлук
 • Ускорява възприятията
 • Помага при дейности, изискващи издръжливост

Гуараната е 10 пъти по-силна от зеления чай!

 

Ако сте вманиачени на тема здраве и обичате сутрин да стимулирате организма си с кофеин, тогава може би сте фен на зеления чай. В него има тъкмо достатъчно кофеин, който да ви поддържа в добра форма и повече от достатъчно антиоксиданти, които да ви поддържат здрави.

Гуараната е мощен стимулатор… но растението е също така сред най-заредените с антиоксиданти растения на света, сравнявано със зеления чай и черния шоколад.

Гуараната попада и в списъка на растения, които трябва да опитате веднага, ако искате да предпазвате тялото си от свободните радикали, да снижите възпалението и да подсилите шансовете си да не се разболявате.

И това се дължи на съдържащото се в гуараната голямо количество катехини. Катехините са същите онези антиоксиданти, които ги има в зеления чай и за които се казва, че снижават риска от вирусни инфекции, както и от хепатит и рак — само че гуараната съдържа 10 пъти повече катехини от зеления чай!

 

Източник: https://zdravivsekiden.com/

 

NRG природна сурова гуарана

съдържат кофеин от гуарана, за да подпмогнат за увеличаване на бдителността и намаляване на усещането за умствена преумора.

От векове Гуарана се прилага за загуба на телесно тегло, за увеличаване на издръжливостта при спорт, като стимулант и за намаляване на физическата и психическа умора.

Някои хора прилагат гуарана и за лечение на ниско кръвно налягане и при синдром на хроничната умора, а също и за предпазване от малария и дизентерия. Растението се прилага и за повишаване на либидото, и за увеличаване на отделяната урина (повишаване на диурезата).

Отличен избор е за хора, които освен физически имат също и
голямо умствено натоварване – при професии които изискват продължителна концентрация.
Пийте по 1-2 таблекти със закуската и обедното хранене. 

 

 

 

https://www.livechatalternative.com/