Какво е оксидативен стрес?

Какво е оксидативен стрес?
25 юли 2020

Един от най-големите врагове на нашия организъм е оксидативният стрес. Това е натрупването на свободни радикали, които могат да увредят различни клетки. До известна степен, оксидативният стрес е неизбежен, той е резултат от нашето дишане или, както някои учени казват - цената, която плащаме, затова, че използваме кислород. Организмът ни има защита срещу оксидативния стрес, но тя е с известен капацитет и ако нивото на свободни радикали е прекомерно високо, се повишава рискът от увреждания. 

Оксидативният стрес е и един от основните „виновници“ за възрастовите промени в организма ни и стареенето.

Ежедневно човешкият организъм е подложен на въздействието на редица стресови ситуации, замърсители (цигарен, автомобилен дим), нерационално хранене, слаба двигателна активност и токсини, което възпрепятства нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия. В резултат на това се затруднява работата на органите и системите, отговорни за отделянето на токсините от организма.

Това, от своя страна, може да бъде предпоставка за редица неразположения като:

  •  Лесна уморяемост
  •  Липса на здравословен сън
  •  Раздразнителност
  •  Наднормено тегло
  •  Отслабване на имунната система
  •  Повишена чувствителност на кожата

Природата ни предлага голямо разнообразие от растения, които имат доказани антиоксидантни свойства, които предпазват клетките на организма от оксидативен стрес и подпомагат нормалната функция на имунната система. Растителните екстракти от коприва, аспержи, джинджифил и зелен чай са познати и използвани от векове. Те съдържат витамини, минерали, етерични масла и флавоноиди. През последните години се установи, че екстрактите от коприва и аспержи притежават противовъзпалителен ефект, а зеленият чай, джинджифилът и копривата спомагат за поддържане нормални нива на кръвната захар.

За борбата с оксидативния стрес ще ви помогне и Клетъчен активатор 

https://www.livechatalternative.com/