• Начало
  • Новини
  • 5 съвета за здравословното стареене и как да живеем по-дълъг живот

5 съвета за здравословното стареене и как да живеем по-дълъг живот

5 съвета за здравословното стареене и как да живеем по-дълъг живот
1 август 2020

Населения с изключително дълголетие, където голям брой хора живеят 100 и повече години, имат няколко особености: диета с много плодове и зеленчуци, редовна физическа активност и силни социални мрежи.

Интересно е как основата на цялостното благосъстояние е толкова проста. И макар само малък процент от населението да очаква да живее повече от сто години, може да има някои добри навици, които тези столетници моделират за нас.

За да подкрепите здравословния процес на стареене, трябва да се грижите за тялото и ума. Ето няколко начина, по които днес можете да започнете да практикувате начина на живот за дълголетие:

1. Започнете да упражнявате мозъка си рано

След като когнитивната функция започне да намалява - около 40-45 години - е трудно или невъзможно да се възстанови. Ето защо фокусът върху ранната интервенция и защитата на здравия мозък, вместо да се опитва да се извърши обширен ремонт, е толкова жизненоважен. Изследванията последователно показват, че упражненията за когнитивна стимулация - като четене, игри с думи или научаване на ново умение - могат да помогнат за поддържане и подобряване на паметта , скоростта на обработка, вниманието и възприятието.

Подобно на мускул, мозъкът изглежда се представя по-добре, когато получава редовни упражнения. Доказано е, че умствената стимулация активира невронните вериги и е свързана с по-нисък риск от Алцхаймер. Доказано е, че постиженията в образованието, двуезичието или правенето на пъзели намаляват риска от деменция. Обучението с памет също може да подобри възстановяването на паметта и да ви помогне да поддържате по-високи познавателни резултати за пет или повече години.

2. Хранете се по-здравословно и бъдете активни

Проучванията показват, че хората, които получават редовно сърдечно-съдово кондициониране, имат по-големи париетални, темпорални и фронтални мозъчни зони, които показват по-голяма когнитивна ефективност.

Сдвоеното упражнение с балансирана диета поддържа здравето на мозъка и здравето на сърдечно-съдовата система. Поддържайте здравословно тегло чрез:

  • Консумиране на храни, богати на Омега-3 мазнини, като риба и ядки.
  • Консумирането на повече плодове и зеленчуци с гъста антиоксидантна стойност, като боровинки и артишок.
  • Избягвайте преработените храни.

Не забравяйте, че това са тактики за поддържане на здраво тяло, тъй като самото хранене и физически упражнения не предотвратяват появата на заболяване или не преобръщат последиците от стареенето.

3. Имайте предвид лекарството си

Важно е да си партнирате с вашия лекар, за да управлявате вашето здраве. Лекарствата за лечение на хипертония и висок холестерол са свързани с по-доброто здраве на мозъка и по-дългата продължителност на живота.

4. Овладявайте околната среда

Също така е жизненоважно да създадете здравословна среда. Ограничете излагането на дим, смог, плесени и други токсини. Избягвайте претоварването с информация, пристрастяването към телевизията и претрупването.

5. Запазете положителна перспектива

Истина е това, което казват: оптимистите живеят по-дълго от песимистите. И оптимизъм може да се научи. Някои намират положителна перспектива чрез духовност или хармония с природата. Практикуването на внимателност, йога или медитация може да ви помогне да започнете този път.

 

Гари Малък MD - Член, Консултативен съвет за хранене на Herbalife

https://www.livechatalternative.com/