• Начало
  • Новини
  • Какво представляват протеиновите шейкове и работят ли за отслабване?

Какво представляват протеиновите шейкове и работят ли за отслабване?

Какво представляват протеиновите шейкове и работят ли за отслабване?
5 август 2020

 

Натаниел ВиунискиMD - Член, Консултативен съвет за хранене на Herbalife

 

Много хора по света се обръщат към протеиновите шейкове като решение за отслабване. Други също използват тези продукти за подобряване на хранителния си прием или изграждане на мускули. Но въпреки нарастващата популярност, все още има някои съмнения, митове и погрешни схващания относно безопасността и ефективността на този клас функционална храна.

Като специалист по хранене, експерт по затлъстяването и  член на Консултативния съвет по хранене на Herbalife, бих искал да се спра на шестте най-често задавани въпроса относно протеиновите шейкове.

 

Какво е протеинов шейк?

Протеинов шейк е  напитка, предназначена да достави протеин, за да допълни редовната диета. Когато използвам термина, имам предвид протеиновите шейкове , заместващи храненето , които включват  хранителни вещества и често се използват за програми за отслабване и поддържане на тегло.

В зависимост от програмата, протеиновите шейкове могат да заменят едно или две от обикновено три дневни хранения. Тези шейкове упражняват ефекта си, като намаляват размера на порцията, като следователно намаляват приема на калории, като същевременно осигуряват отличен хранителен баланс и ситост.

 

Действително ли протеиновите шейкове действат?

Протеиновите шейкове като заместители на хранене са научно разработени, за да осигурят всички хранителни вещества, които обикновено получавате от обикновената храна - но с по-малко калории.

Те са ефективни заместители на храна, която е с високо съдържание на калории, но бедна на хранителни вещества. Например, типичната закуска осигурява около 550 калории. За разлика от това, шейк за заместване на хранене, като шейк от Herbalife Nutrition Formula 1, приготвен с 200 г . обезмаслено мляко, осигурява само 190 калории.

В този случай изборът на протеинов шейк ще ви спести приблизително 350 калории на хранене и ще получите отличен баланс от микроелементи (витамини и минерали) и макронутриенти (протеини, въглехидрати и здравословни мазнини). Протеиновите шейкове често се предлагат в различни вкусове и ви позволяват да добавяте плодове, подправки и други здравословни съставки, за да създадете безкрайно разнообразие от рецепти.

Тези продукти също са практични и удобни . Те са перфектно хранително решение за забързания темп на живота на 21 век. Можете да си разклатите в офиса, в училище или в градския транспорт. Много клиенти на Herbalife Nutrition се радват на тези шейкове в Nutrition Clubs, които се предлагат в повече от 90 страни.

И все пак хранителният баланс и ограничаването на калорийния прием са решаващи фактори при използване на протеинови шейкове за заместване на храненето. Успехът на всяка програма за отслабване ще зависи от вашия прием на плодове и зеленчуци, подходяща храна, контрол на стреса, качество на съня и навици за упражнения.

 

Има ли отрицателни ефекти от консумацията на протеинови шейкове?

Протеиновите шейкове са безопасни и здравословни, когато се консумират според препоръките на етикета на продукта. Научни доклади за заместители на хранене свидетелстват за ползите от този хранителен продукт .

Като заместители на хранене, протеиновите шейкове са отлична комбинация от макро- и микроелементи и не съдържат лекарства, хормони или диуретици. Като подхранване здравите възрастни могат да ги пият, но децата, бременните жени, кърмачките или хората с някакви здравословни проблеми трябва да се обърнат към медицински специалист, преди да направят някакви промени в диетата си.

В моя собствен професионален опит видях, че хората ежедневно консумират протеинови шейкове повече от 30 години и се наслаждават на живота си повече от всякога.

 

Шейк заместител на балансирана диета?

Шейковете за заместване на хранене са съставени от хранителните вещества, които са ви необходими за здравословно и балансирано хранене. Те са важни инструменти за тези, които имат ограничен избор на здравословни хранителни вещества или понякога нямат време да се хранят добре. Следователно шейковете са част от балансираната диета.

Ако обаче вече ядете здравословна, балансирана, нискокалорична храна и спортувате редовно, вероятно няма нужда да замествате храненията си по чисто хранителни причини. Но ако сте далеч от дома или просто искате някакво разнообразие във вашия режим, може да изберете шейк като вкусна, удобна, практична и здравословна опция.

 

Могат ли да се консумират протеинови шейкове всеки ден?

Да, протеиновите шейкове са чудесен инструмент за тези, които просто искат да имат по-здравословни и удобни възможности за хранене.

Едно от най-големите предимства на шейка е неговата практичност, която служи като здравословна опция за заети хора. В съвременния живот хората често нямат време или възможност да ядат планирана или здравословна храна. Ако закъснявате за работа сутрин или сте твърде уморени, за да готвите през нощта, протеиновият шейк може да бъде много подходящо решение, тъй като се приготвя лесно, питателно и бързо.

 

Протеиновите шейкове са само за хора, които се опитват да отслабнат?

Не е задължително. Протеиновите шейкове действат като отлично допълнение към другите елементи на здравословната диета, а също така могат да бъдат ефективно средство за управление на теглото. Зависи колко често консумирате шейкове, ще ви доведе до различни цели.

За да отслабнете, трябва да замените две от три хранения на ден с шейк. Продължавайте да правите това, докато не достигнете целта си за тегло. След това, за да поддържате теглото си, трябва да замествате едно хранене на ден с шейк.

Ако целта ви е да спечелите мускулна   телесна маса, трябва да имате и трите здравословни и балансирани хранения, както е планирано, и да добавите един или два шейка като лека закуска, за да добавите протеин към вашата диета. Разбира се, вашата тренировъчна рутина е ключова за определянето на вашия успех.

В заключение, протеиновите шейкове са удобно и практично хранително средство и избор на здравословна храна за тези, които искат да влязат в най-добрата си форма и да се чувстват добре, докато се ориентират в предизвикателствата на съвременния живот.

Натаниел Виуниски е педиатър и хранителен експерт, чиито основни области на интерес са управлението на теглото и детското затлъстяване. Освен това е съветник на бразилското министерство на здравеопазването и образованието за затлъстяване в детска възраст и директор на службата за хранене на болница Unimed в Рио Гранде до Сул.
https://www.livechatalternative.com/