6 хранителни вещества за по-добро здраве на мозъка

6 хранителни вещества за по-добро здраве на мозъка
8 август 2020

Дейвид Хебър
MD, PhD, FACP, FASN - председател, Herbalife Nutrition Institute
Какво трябва да ядете, ако искате да поддържате здрав мозък? Всички сме чували за различни видове храни полезни за мозъка, но кои всъщност осигуряват хранителни вещества, които повишават паметта, вниманието и настроението?

Храненето влияе върху здравето на мозъка по много начини. Това, което ядем, не само подхранва мозъчните ни клетки, но ни носи голямо удоволствие в живота и  поддържа стабилно настроението ни.Учените обаче отбелязват, че храните, които ядем, могат да имат много по-сложни ефекти върху настроението и темперамента ни.

Как да поддържате мозъка си здрав с богати на хранителни вещества храни

 

Ето моите топ препоръки, които да добавите към диетата си:

 

 Рибени масла

Ако има една храна, която можете да свържете със здравето на мозъка, вероятно това е тази. Основната причина е, че тлъстите риби - като сардини, сьомга и пъстърва - имат високи нива на омега-3. Рибата, хранена във ферма, включително тилапия и някои сьомги, има както омега-3, така и омега-6.

Винаги питайте за уловена в океана риба. 

Около 60 процента от мозъка е изграден от мазнини и дълговерижните омега-3 мастни киселини (EPA и DHA), намиращи се в рибата, са вид мазнини, които не се произвеждат ефективно от тялото ви, така че трябва да ги набавяте от храната . Омега-3 мастните киселини също поддържат сърцето ви здраво.

 

Черен и зелен чай

Черните и зелени чайове осигуряват хидратация по всяко време на деня, което е от съществено значение за мозъка, като в същото време термогенната (метаболитна) активност започва и подсилва усещането за енергия. Кофеинът е известен с естествените си термогенни (засилващи метаболизма) ползи, а зеленият чай заради антиоксидантните си свойства.

Тези чайове също подпомагат антиоксидантната активност на организма, което помага да се предпази от увреждане на свободните радикали. 

Не пийте чая си веднага: дайте му време, за да може водата да извлече и концентрира компонентите на чая, така че да получите максимална полза.

 

Лутеин

Лутеинът е жълт антиоксидант фитонутриент, намиращ се в спанака, къдравото зеле и авокадо, както и в хранителни добавки за здравето на очите. Лутеинът е концентриран в задната част на окото в област, наречена макула, която е свързана с най-ултравиолетова светлина в резултат на фокусирането на светлината от лещата на окото.

Окото е свързано с мозъка чрез зрителния нерв и Лутеина се транспортира до мозъка, където той е в по-висока концентрация, отколкото в кръвта (58% от каротиноподобните антиоксиданти в мозъка, но само 28% от това семейство фитонутриенти в кръвта). Сега има проучвания както при млади, така и при възрастни хора, доказващи положителни ефекти на Lutein върху мозъчната функция.

 

Тъмен шоколад

Тази вкусна храна е богата на флавоноиди, но не забравяйте шоколада да е поне 70% какао. Флавоноидите, които са силни антиоксиданти, които могат да подобрят паметта, а също и да спомогнат за забавяне на умствения спад, свързан с възрастта, се намират в какаото, но не във целия шоколад. Например, в белия шоколад няма какао и много бонбони са само 30% какао. 

Най-добрите новини? 

Шоколадът е  удоволствие, защото също така кара мозъкът да отделя допамин , което подобрява настроението.

 

Яйца

Яйцата и яйчният жълтък са богати на протеини и витамини като В, D и Е, които могат да помогнат за подобряване на паметта . Холинът се намира и в яйцата; това е микроелемент, който тялото ви използва, за да създаде ацетилхолин, невротрансмитер, който помага за регулиране на настроението и паметта . Яйчения жълтък съдържа и лутеин, който може да помогне за здравето на мозъка.

 

Зехтин екстра върджин

Зехтинът Extra Virgin е богат на полифенол, наречен хидрокситирозол, който се отстранява в рафинираните форми на зехтин. Този мощен антиоксидант може да подобри ученето и паметта , но има и съединение, което имитира болкоуспокояващо. Съединението, наречено олеокантал, действа по същия начин като ибупрофен, за да задуши компонентите на болезнения път, наречен простагландинова система.

 

Преминаване отвъд храната и диетата

В крайна сметка, не забравяйте да консумирате висококачествени храни, които съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти. Друга съществена част от поддържането на здрав мозък са невробичните упражнения , които спомагат за повишаване на вниманието, паметта, познанието и настроението.

 

Мозъкът е един орган, който не можете да трансплантирате или замените, затова се грижете добре за него. Имате само един.

 

Д-р Дейвид Хебър е председател на Herbalife Nutrition Institute (HNI), който има високи постижения в образованието за хранене на обществеността и научната общност и спонсорира научните симпозиуми. Редакционният съвет на HNI е съставен от ключови лидери за научни мнения от цял ​​свят в областта на храненето, физиологията на упражненията, поведенческата медицина и общественото здраве.

 

Промени вредните навици и запази здравето си!Пиши ни за да те научим как!

Присъедини се към групата ни във ФЕЙСБУК

https://www.livechatalternative.com/