• Начало
  • Новини
  • 4 съвета за подсилване на имунната ви система чрез хранене

4 съвета за подсилване на имунната ви система чрез хранене

4 съвета за подсилване на имунната ви система чрез хранене
12 август 2020

Когато хората мислят за имунната си система, обикновено обмислят нейната роля в борбата с настинка или инфекция. Но има и пряка връзка между имунната система и храненето.

Имунната ни система е една от най-ефективните форми на защита срещу вирусни инфекции. Има две категории имунни функции в организма на всеки - вродения имунитет, който не позволява на болестите да навлизат в тялото, и адаптивен имунитет, който елиминира или предотвратява растежа на патогени, като вируси и бактерии, в нашето тяло.

При човек, който е недохранен, имунната система се изключва. При хора с наднормено тегло или затлъстяване имунната система става хиперактивна и причинява възпаление.

 

Как храненето влияе върху имунната система на организма

Има осезаема връзка между имунната система и храненето. Какво ядем, къде живеем, колко спим, как спортуваме и дори с кого живеем, всичко това предизвиква химични реакции, които могат да променят здравословното ни състояние.

Към сместа се добавя и микробиома ни , който са микроорганизмите, от които зависим, за да ни предпазват от микроби, разграждат храната за енергия, произвеждат жизненоважни витамини и подсилват имунната ни система.

Най-голямата част от имунната система - приблизително 70% от нея - се намира в близост до червата, която следи приема на храна и как тялото я използва. Това прави критично за нас да консумираме балансирана храна с правилните витамини, минерали и хранителни вещества, като същевременно поддържаме здравословен начин на живот.

 

4 съвета за увеличаване на хранителните вещества, които помагат за укрепване на имунната система

Храненето чрез балансирана диета изисква гарантиране на оптимален прием на хранителни вещества на клетъчно ниво. Уверете се, че консумирате достатъчно от следните хранителни вещества:

1. Включете протеин в ежедневното си хранене.

Известен също като основните градивни елементи на тялото, протеинът позволява на организма да произвежда антитела,от  които се нуждае , за да се защити от нахлуващи вируси и бактерии. За да гарантираме, че имаме достатъчно нива на протеини в диетата си, можем да ядем повече здравословни протеинови храни като риба, птици, постно месо, соеви храни и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

2. Включете витамини и фитонутриенти.

Витамините А и С, както и фитонутриентите, са ключови играчи в здравето на имунната система. Като един от най-големите усилватели на имунната система, витамин С насърчава тялото ни да произвежда антитела, които се борят с болестите. От съществено значение е да се поддържа ежедневен прием на витамин С, тъй като тялото не го произвежда и не съхранява. Витамин А подпомага здравето на кожата, тъканите на храносмилателния ни тракт и дихателната система.

Фитонутриентите, които се съдържат в зеленчуците и плодовете , намаляват окислителния стрес на тялото ни, което може да отслаби способността му да се бори с болестите. Доказано е, че редица фитонутриенти намаляват риска от ракови и сърдечно-съдови заболявания, борят се с възпалението, понижават кръвното налягане и подобряват цялостното здраве на нашата имунна система.

3. Съсредоточете се върху здравето на червата с пробиотици и пребиотици.

Храносмилателната система играе централна роля в поддържането на имунната функция. Чревния тракт е основният път на контакт с външната среда и представлява път, който съдържа микробиоми, подпомагащи храносмилането, както и усвояването на хранителни вещества. Наличието на подходящи бактерии в червата се свързва с ползи като загуба на тегло, подобрено храносмилане, по-здрава кожа и най-важното засилена имунна функция, въпреки че изследванията в тези области не са категорични или универсално приложими.

Проучванията показват, че пробиотиците, които са „добри бактерии“, са полезни за поддържането на храносмилателната система, а пребиотиците, видове фибри, които човешкото тяло не може да усвои, служат като храна за тези пробиотици.

4. Увеличете омега-3 мастните киселини.

Омега-3 мастните киселини, като DHA и EPA, са здравословни и основни видове мазнини , които могат да бъдат намерени в храната като семена от чиа и добавки като рибено масло. Омега-3 мастните киселини могат да засилят функциите на имунните клетки, което играе голяма роля както във вродената, така и в адаптивната система, която реагира на инфекции.

Следвайки общите насоки за добро здраве - балансирана диета, редовните упражнения - е първата ви защита и най-добрият начин за естествено поддържане на имунната ви система здрава .

https://www.livechatalternative.com/