Продуктите заместители на хранене

Продуктите  заместители  на хранене
15 август 2020

Няма нищо магично в заместителите на хранене и те не са такива, колкото могат да бъдат в научната фантастика.

Когато говорим за наука за заместителите на хранене, трябва преди всичко да обсъдим три аспекта, свързани с тяхната ефикасност за управление на теглото:

  • Гликемичен индекс
  • Плътност на хранителните вещества
  • Промени в поведението

 

Гликемичният индекс (GI) е мярка за това колко бързо дадена храна причинява повишаване на нивата на кръвната захар. Когато консумирате храни с висок GI, кръвната ви захар ще скочи и след това рязко ще падне, насърчавайки летаргия и глад.

За разлика от тях, когато консумирате храни с ниско гликемично състояние, тялото ви  усвоява по-бавно, като по този начин насърчава ситостта . Хранителните заместители, които имат нисък гликемичен индекс, могат да ограничат апетита, въпреки по-ниския прием на калории.

За сравнение, Herbalife Nutrition Формула 1 шейк за заместване на хранене, преди да се смеси с мляко, има нисък GI, докато портокаловият сок има умерен до висок GI.

Важно е да се отбележим обаче, че ниският GI не означава непременно храна с високо съдържание на хранителни вещества. Ето защо следващата концепция е толкова важна.

 

Плътност на хранителните вещества

Плътността на хранителните вещества се отнася до съотношението на хранителния състав на храната към хранителните нужди на човека. С други думи, плътността на хранителните вещества е мярка за това колко хранене получавате на порция или на изядена калория.

Например, шейкът за заместване на хранене Herbalife Nutrition Formula 1 е 170 калории, когато се смесва с  обезмаслено мляко, като същевременно осигурява протеини, фибри, здравословни мазнини, витамини и минерали. От друга страна, кроасанът е около 200-300 калории , но ще осигури само празни калории от наситени мазнини и захар, без други значими хранителни вещества.

Повечето продукти за заместване на хранене могат да доставят витамини и минерали, за да ги направят хранителни.

Хранителните заместители насърчават висококачествена диета, като са богати на хранителни вещества и имат нисък GI. Когато се комбинират с упражнения, заместителите на хранене също могат да помогнат за качване на мускулна телесна маса за поддържане или изграждане на стройни мускули и подпомагане на загубата на мазнини.

Всъщност беше проведено неотдавнашно проучване, за да се види ефекта на диета с високо протеиново заместване (HPMR) върху приема на хранителни вещества при хора с наднормено тегло и затлъстели. Въз основа на резултатите диетата на HPMR доведе до цялостно подобряване на качеството  в хода на изследването. Значително намаление на приема на мазнини и холестерол и значително увеличение на приема на протеини и фибри се наблюдават във всички моменти.

Диетичният прием на всички тествани микроелементи, включително хранителни вещества от загриженост за общественото здраве на САЩ (витамин D, калций и калий), се е увеличил значително през всички моменти от началната стойност, а приемът на натрий значително е намалял.

Като се има предвид, че тези с наднормено тегло или затлъстяване вероятно се борят да консумират балансирана с хранителни вещества диета, HPMR диетата може да бъде ефективна стратегия за повишаване на общото качество на храненето  им. HPMR диетата може да бъде включена в програма за здравословен начин на живот, която включва здравословно хранене и упражнения за тези, които са изложени на риск от дефицит на макронутриенти и микроелементи.

 

Промени в поведението

Освен хранителните съображения, трябва да разгледаме също така как моделите на поведение, формирани от приема на заместители на храна, влияят върху управлението на теглото.

Катедрата по медицина на университета в Улм, Германия, проведе четиригодишно проучване на пациенти със затлъстяване (които не приемаха продуктите на Herbalife Nutrition). Изследователите идентифицират шест конкретни причини, поради които диетите със заместване на хранене действат толкова ефективно за отслабване.

Тези причини включват:

Удобство
Липсата на време за приготвяне на здравословни ястия е една от най-големите бариери пред отслабването. Замените в храненето улесняват планирането .

Повишено съответствие
Заместващите ястия намаляват бариерите при спазване на диетата, като изкушението да се отдадете на нездравословни храни.

Редовна схема на хранене
Повтарянето и рутината са ключови по пътя към отслабване или поддържане на тегло. Храненето редовно през целия ден и избягването на дълги периоди от време между всяко хранене повлияват положително на енергийното ви ниво и чувството на глад.

Точност на изчислението на калориите
Диетолозите обикновено съветват да консумирате определен брой калории през деня, в зависимост от вашите здравословни цели. Заместванията на ястията - когато се приготвят по препоръка - са лесен и прецизен начин да следите колко калории консумирате.

Качество на консумираната храна
Намаляването на калориите може да затрудни получаването на необходимите хранителни вещества. Хранителните заместители често са обогатени витамини, минерали, протеини и фибри, които помагат да се избегне дефицит на хранителни вещества.

Положително влияе върху самонаблюдението
Записването на хранителения прием помага на хората да са наясно с тяхното текущо поведение, свързано с храната. Проследяването на заместители на хранене е лесно, улеснява самоосъзнаването на целевото поведение и резултатите.

 

Доказателства защо замяната на хранене е ефективна

През 2018 г. изследователи от Университета в Оксфорд публикуват систематичен преглед и мета-анализ на заместители на хранене за управление на теглото, без да се включват проучвания на програмите на Herbalife Nutrition. Те прегледаха 14 проучвания, които сравняват ефекта от интервенциите за отслабване, които включват заместители на хранене, с тези на алтернативните интервенции.

Те стигнаха до заключението, че заместителите на хранене превъзхождат обичайната диета и ограничаването на калории .

 

Нови констатации от метаанализа

Според проучването, участниците, подложени на диета със заместване на хранене, загубили допълнително 1,44 кг за една година, в сравнение с подхода само с диета.

Изследователите също така забелязват, че участниците в групата за заместване на хранене, които се присъединяват към поведенчески програми за отслабване, за да засилят ефекта си, имат 6,13 кг по-голяма загуба на тегло в рамките на групата. 

Тази констатация подчертава стойността на социалната подкрепа , тъй като тези видове програми улесняват хората да спазват диета с намалена енергия. Структурата и външният контрол, свързани с тези програми, също могат да насърчават спазването.

Според нашето скорошно проучване на диетолозите, придържането е било най-голямата пречка в пътуването на пациентите към отслабване. Някой, който просто купува заместители на храна от магазин за хранителни стоки, може лесно да се умори от един и същ  вкус и да се откаже; като има предвид, че поведенческата програма или подкрепящата общност ще доведе до по-голямо придържане.

 

 

https://www.livechatalternative.com/