Какво е здравословна диета?

Какво е здравословна диета?
25 август 2020

Здравословна диета не означава строги ограничения, да останете гладни или да се лишите от храните, които обичате. По-скоро става въпрос за това да се чувствате отлично, да имате повече енергия, да подобрите здравето си и да повишите настроението си.

Здравословното хранене не трябва да бъде прекалено сложно. Ако се чувствате претоварени от всички противоречиви съвети за хранене и диети, не сте сами. Изглежда, че за всеки експерт, който ви каже дадена храна е полезна за вас, ще намерите друг, който казва точно обратното. 

Истината е, че докато за някои специфични храни или хранителни вещества е доказано, че имат благоприятен ефект върху настроението, то най-важен е вашият  хранителен режим. Крайъгълният камък на здравословната диета трябва да бъде да замествате преработената храна с истинска храна, когато е възможно. Яденето на храна, която е възможно най-близка до начина, по който природата е създала, може да доведе до огромна промяна в начина, по който мислите, изглеждате и чувствате.

Използвайки тези прости съвети, можете да преодолеете объркването и да научите как да създавате - и да се придържате към - вкусна, разнообразна и питателна храна, която е толкова добра за вашия ум, колкото и за тялото ви.

 

Основите на здравословното хранене

Докато някои крайни диети могат да предполагат друго, всички ние се нуждаем от баланс на протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали в нашия режим, за да поддържаме здраво тяло. Не е необходимо да премахвате определени категории храни от диетата си, а по-скоро да изберете най-здравословните варианти от всяка категория.

Протеинът ви дава енергия да ставате и да вървите - и да продължите напред - като същевременно поддържа настроението и познавателната функция. Твърде много протеин може да бъде вреден за хората с бъбречни заболявания, но най-новите изследвания сочат, че много от нас се нуждаят от повече висококачествени протеини, особено с напредване на възрастта. Това не означава, че трябва да ядете повече животински продукти - различни растителни източници на протеини всеки ден могат да гарантират, че тялото ви получава всички основни протеини, от които се нуждае.

Мазнини.Не всички мазнини са еднакви. Докато лошите мазнини могат да разрушат диетата ви и да повишат риска от определени заболявания, добрите мазнини защитават мозъка и сърцето ви. Всъщност здравословните мазнини - като омега-3 - са жизненоважни за физическото и емоционалното ви здраве. Включването на повече здравословни мазнини в диетата ви може да помогне да подобрите настроението си, да подобрите благосъстоянието си и дори да подрежете линия.

Фибри.Яденето на храни с високо съдържание на диетични фибри (зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки и боб) може да ви помогне да сте редовни в тоалетната и да намалите риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет. Те също могат да подобрят кожата ви и дори да ви помогнат да отслабнете.

Калций . Освен че води до остеопороза, недостигът на калций в диетата ви също може да допринесе за тревожност, депресия и затруднения със съня. Независимо от вашата възраст или пол, от жизненоважно значение е да включите в диетата си храни, богати на калций, да ограничите тези, които изчерпват калция, и да получавате достатъчно магнезий и витамини D и K, за да помогнете на калция да върши своята работа. 

Въглехидратите са един от основните източници на енергия в тялото ви. Но повечето трябва да идват от сложни нерафинирани въглехидрати (зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове), а не от захари и рафинирани въглехидрати. Ограничаването на бял хляб, сладкиши, нишестета и захар може да предотврати бързи скокове в кръвната захар, колебания в настроението и енергията и натрупване на мазнини, особено около линията на талията ви.

 

Очаквайте продължение на темата :

Преминаване към здравословна диета

Абонирайте се за новини за да сте в крак с новите теми в блога!

https://www.livechatalternative.com/