Какво е „средиземноморска диета?“

Какво е „средиземноморска диета?“
8 септември 2020

Когато мислите за средиземноморска храна, умът ви може да се насочи към пица и тестени изделия от Италия или агнешки котлети от Гърция, но тези ястия не се вписват в здравословните диетични планове, рекламирани като „средиземноморски“. 

Истинската средиземноморска диета се основава на традиционните за региона плодове, зеленчуци, боб, ядки, морски дарове, зехтин и млечни продукти - с може би чаша или две червено вино. По този начин жителите на Крит, Гърция и Южна Италия се хранели около 1960 г., когато нивата на хронични заболявания били сред най-ниските в света, а продължителността на живота им - сред най-високите, въпреки че имали ограничени медицински услуги.

 

И истинската средиземноморска диета е нещо повече от просто ядене на прясна, пълноценна храна. Ежедневната физическа активност и споделянето на храна с другите са жизненоважни елементи на Средиземноморската диетична пирамида. Заедно те могат да окажат дълбоко въздействие върху вашето настроение и психическо здраве и да ви помогнат да оцените  удоволствието от яденето на здравословни и вкусни храни.

 

Разбира се, промяната в диетата ви не е лесна, особено ако се опитвате да се отдалечите от удобството на преработените храни и храни за износ. Но средиземноморската диета може да бъде както евтин, така и задоволителен и много здравословен начин на хранене. Преминаването от пеперони и тестени изделия към риба и авокадо може да отнеме известно усилие, но скоро може да сте на път към по-здравословен и по-дълъг живот.

 

Традиционната средиземноморска диета, състояща се от големи количества пресни плодове и зеленчуци, ядки, риба и зехтин - заедно с физическа активност - може да намали риска от сериозни психически и физически здравословни проблеми, като:

Предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулти. Спазването на средиземноморска диета ограничава приема на рафинирани хлябове, преработени храни и червено месо и насърчава пиенето на червено вино вместо твърд алкохол - всички фактори, които могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт .

 

Поддържане на подвижността. Ако сте по- възрастен, хранителните вещества, получени със средиземноморска диета, могат да намалят риска от развитие на мускулна слабост и други признаци на немощ с около 70 процента.

Намаляване на риска от болестта на Алцхаймер. Изследванията показват, че средиземноморската диета може да подобри холестерола, нивата на кръвната захар и цялостното здраве на кръвоносните съдове, което от своя страна може да намали риска от болестта на Алцхаймер или деменция .

 

Намалява наполовина риска от болестта на Паркинсон . Високите нива на антиоксиданти в средиземноморската диета могат да попречат на клетките да претърпят увреждащ процес, наречен оксидативен стрес, като по този начин намаляват наполовина риска от болестта на Паркинсон .

Увеличаване на дълголетието. Намалявайки риска от развитие на сърдечни заболявания или рак със средиземноморската диета, вие намалявате риска от смърт на всяка възраст с 20%.

Защита срещу диабет тип 2. Средиземноморската диета е богата на фибри, които се усвояват бавно, предотвратяват огромни промени в кръвната захар и могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло.

 

Спазването на средиземноморска диета има много предимства, но все още има много заблуди относно това как точно да се възползвате от начина на живот, за да водите по-здравословен и по-дълъг живот. Следват някои митове и факти за средиземноморската диета.

 

Мит 1: Това струва много да се яде по този начин.

 

Факт: Ако създавате ястия от боб или леща като основен източник на протеин и се придържате предимно към растения и пълнозърнести храни, тогава средиземноморската диета е по-евтина от сервирането на ястия от пакетирани или преработени храни.

Мит 2: Ако една чаша вино е полезна за сърцето ви, тогава три чаши са три пъти по-полезни.

 

Факт: Умерените количества червено вино (едно питие на ден за жени; две за мъже) със сигурност имат уникални ползи за здравето на сърцето ви, но прекаленото пиене има обратен ефект. Всичко, което е повече от две чаши вино, всъщност може да бъде вредно за сърцето ви.

 

Мит 3: Яденето на големи количества тестени изделия и хляб е средиземноморският начин.

 

Факт: Обикновено средиземноморците не ядат огромна чиния с тестени изделия както американците. Вместо това тестените изделия обикновено са гарнитура с размер на порция от 1/2 чаша до 1 чаша. Останалата част от чинията им се състои от салати, зеленчуци, риба или малка порция органично месо, хранено с трева и може би една филия хляб.

Мит 4: Средиземноморската диета се отнася само до храната.

 

Факт: Храната е огромна част от диетата, да, но не пренебрегвайте и другите начини, по които средиземноморците живеят живота си. Когато седнат да се хранят, те не седят пред телевизора и не ядат набързо; те сядат на спокойно хранене с другите, което може да е също толкова важно за вашето здраве, колкото това, което е в чинията ви. 

 

Изт. helpguide.org

Как продуктите на Хербалайф биха улеснили едно такова здравословно хранене?

https://www.livechatalternative.com/