• Начало
  • Новини
  • Как да използваме хранителната плътност, за да направим по-здравословен избор на храна

Как да използваме хранителната плътност, за да направим по-здравословен избор на храна

Как да използваме хранителната плътност, за да направим по-здравословен избор на храна
14 ноември 2020

Хората по целия свят избират да бъдат по-здрави. За много хора това означава да управляват теглото си чрез промени в начина на живот, включително хранителни навици. Един от често срещаните въпроси, които потребителите задават, е „Как да получавам достатъчно хранителни вещества ежедневно, докато се опитвам да управлявам теглото си, като ям по-малко калории?“

Въпреки че някои хора могат да си помислят, че получаването на всички хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви, се изразява в ядене на голям обем храна, това не е начинът, по който работи. Правейки по-здравословен избор, все пак можете да получите нужните хранителни вещества, без да добавяте ненужните калории.

Част от решението е предоставянето на клиентите на достъпни хранителни алтернативи , но друга част е свързана със задоволяване на изискванията на все по-образованите потребители към здравословни храни. Добро място да започнете е да разберете концепцията за здравословно хранене: хранителна плътност.

Какво представлява хранителната плътност и защо е важно?

Плътността на хранителните вещества е мярка за това колко хранителност получавате на порция или на изядена калория. Това е важен показател за разработването на здравословна диета.

Когато избирате между два хранителни продукти с еднакво количество калории, изборът на храна с високо съдържание на хранителни вещества може да осигури на тялото ви протеините, фибрите, здравословните мазнини, витамините и минералите, от които се нуждаем всеки ден, докато изборът с ниска хранителна стойност може да осигури празни калории от захар и наситени мазнини без други важни хранителни вещества.

Как Herbalife Nutrition прилага концепцията за хранителната плътност

Д-р Адам Древновски, професор по епидемиология във Вашингтонския университет, разработи индекса Nurfent Rich Food (NRF) , официален метричен инструмент за измерване на хранителната плътност на храните, както и на храненията. Този инструмент често се използва от хранителните компании за определяне на хранителни цели при разработването на нови продукти.

Индексът NRF набляга на протеините, фибрите и няколко ключови микроелемента, които хората обикновено нямат в диетата си, като положителен двигател на изчислението, като се има предвид ограничаването на наситените мазнини, захарта и натрия. В Herbalife Nutrition проведохме изследване с цел да идентифицираме оптималния NRF индекс за хранене и ден, използвайки 7-дневно пробно здравословно меню, разработено от Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Резултатите от проучването установяват среден NRF индекс от около 37 / 100kcal на хранене и среднодневен NRF индекс от около 460. Тези NRF индекси могат да бъдат взети предвид за оценка на здравословното състояние на храненето и дневния прием.

Освен това леко модифицирахме метричния инструмент, като идентифицирахме и подбрахме най-често срещаните микроелементи в протеиновите храни при изчисляването на NRF, за да определим референтен NRF индекс за протеинови закуски (PS-NRF). Нашите резултати установиха, че витамин А, витамин D и калций са най-често срещаните микроелементи в храни с високо съдържание на протеини. Среден PS-NRF индекс от около 12 / 100kcal е намерен след анализ на хранителната плътност на над 160 най-често консумирани протеинови закуски и това може да се използва като референтен PS-NRF индекс за идентифициране на по-здравословни протеинови закуски.

Повече информация, по-добри решения

В крайна сметка, разбирането на  хранителната информация, налична на етикетите на храните, може да даде възможност на хората да вземат по-интелигентни решения за хранене, като избират измежду разнообразни храни и напитки с по-висока хранителна плътност през целия ден.

Като глобална компания за хранене, ние внимателно наблюдаваме напредъка на науката за храненето от изследователите и прилагаме техните теории на практика, за да произвеждаме продукти, богати на хранителни вещества. Изчисляването на референтните индекси на NRF за здравословни ястия и протеинови закуски предоставя ръководство за разработването на нашия продукт, така че нашите продукти да продължат да бъдат хранителни, като същевременно не добавят излишни калории.

Ние наистина вярваме, че начинът да се гарантира здравословен избор е да продължим да обучаваме потребителите за непрекъснато развиващия се пейзаж на науката за храненето.

 

Саймън СумDCN, RDN, ACSM-CPT, FAND - директор, Научна дейност в Северна Америка, R&D

https://www.livechatalternative.com/