ВЪОРЪЖЕТЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА

ВЪОРЪЖЕТЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА
24 ноември 2020

Не е забавно да си болен. Всички сме изпитвали неприятните симптоми, които могат да придружават настинка или грип, и знаем колко трудно може да бъде изпълнението на ежедневните ни функции. Повтарящите се и трайни заболявания също могат да повлияят на способността ни да се грижим за близките си и да управляваме работните си задължения.

Изграждайки силна имунна система, ние се поставяме в най-добрата позиция да останем добре по време на грипния сезон и да намалим честотата и продължителността на заболяването, когато то настъпи.

Освен упражняването на подходяща лична хигиена (първата ни защита срещу настинки и грип), ето някои стратегии за поддържане на здраве през дългите зимни месеци.

 

Сън

Правилният сън е необходим не само за възстановяване, консолидиране на обучението, паметта и регулирането на хормоните, той може да бъде от решаващо значение и за защита срещу инфекция.

Доказано е, че липсата на сън нарушава имунната функция и повишава нивата на протеини в тялото, свързани с възпаление. Изследване,  разкрива, че хората, които спят по-малко от седем часа на нощ, са три пъти по-склонни да настинат от тези, които спят осем часа или повече. Учените подозират, че липсата на сън намалява имунната защита на тялото, което ни прави по-уязвими към болести.

 

Витамин D

Смята се, че витамин D увеличава производството на протеини в организма, които унищожават вирусите, подпомагащи имунната система. Докато изследванията продължават, проучванията свързват недостига на витамин D с редица заболявания, включително рак, множествена склероза, диабет, сърдечни заболявания и грип. Витамин D също е от съществено значение за усвояването на калция.

Много малко храни съдържат естествено витамин D; нашият най-добър източник на това мощно хранително вещество идва от слънцето. През не летните месеци, когато слънцето на северната ширина не е достатъчно силно, добавянето става необходимо за повечето индивиди. Необходимото количество добавки ще варира в зависимост от редица фактори, включително: възраст, тегло, цвят на кожата, географско местоположение, времето, прекарано на открито и общото здравословно състояние на човека. Хората на възраст над 50 години и тези с тъмно оцветена кожа може да изискват повече витамин D, за да постигнат желаните нива.

Имайки предвид тези променливи, много експерти препоръчват на възрастните да приемат поне 1000 IU витамин D дневно през не летните месеци, за да поддържат адекватни запаси, но не забравяйте да говорите с вашия лекар по отношение на подходящите добавки във вашия индивидуален случай (и тези на вашите деца) и имайте предвид, че нивата на витамин D могат лесно да бъдат тествани чрез кръвна проба при поискване.

 

Пробиотици

Проучванията разкриват, че добрите бактерии могат да подобрят имунната система, като помагат както за предотвратяване, така и за намаляване на симптомите на грип и настинка.

Ежедневният прием на ферментирали млечни продукти като неподсладено кисело мляко и кефир може да е от полза, но за по-мощна концентрация по време на грипния сезон дневната пробиотична капсула, съдържаща ацидофилус и бифидус, може да бъде дори по-добра както за възрастни, така и за деца.

Изследване, публикувано в Pediatrics, установи, че здравите деца на възраст от 3 до 5 години, които са приемали пробиотична добавка през есента и зимата, са страдали значително по-малко от повишена температура, запушване на носа, поява / продължителност на кашлица и са пропуснали по-малко учебни дни. Същото проучване също установи, че пробиотичните добавки намаляват употребата на антибиотици при същите тези деца.

 

Антиоксиданти (А, С, Е, селен и цинк + фитонутриенти)

Въпреки че няма нито една храна или хранителни вещества, които да гарантират здраве, плодовете и зеленчуците са основният източник на антиоксиданти в борбата с болестите в нашето хранене, за които изследователите ни казват, че предлагат защитен ефект срещу различни видове заболявания.

Когато ядем пълноценна храна, която включва спектър от цветни продукти, ние се възползваме от възможно най-широката гама от хранителни вещества - това включва не само класическия клас антиоксиданти (витамини А, С, Е и минералите селен и цинк), но също и други класове растителни съединения, наричани в световен мащаб фитонутриенти, които се държат като антиоксиданти в борбата с болестите в организма. Красивите и богати пигментирани цветове, които виждаме в продуктите, произлизат от съдържанието им на фитонутриенти - те спомагат за поддържането на имунната ни система и ни предпазват от различни форми на заболявания и увреждане на околната среда. Тъй като различните цветове произвеждат уникални фитонутриенти, включването на разнообразни плодове и зеленчуци от различните цветови групи в диетата е ключово.

Докато витамините А, С и Е се намират в изобилие в продуктите, минералите цинк и селен - също мощни антиоксиданти и поддръжници на имунитета, могат да бъдат намерени в други храни. Бразилските ядки са един от най-добрите хранителни източници на селен и можете също да намерите този минерал в рибата и морските дарове. Цинкът, също необходим за правилното функциониране на имунната система, може да се намери в месото, морските дарове, пълнозърнестите храни и обогатените зърнени култури.

Суровият чесън - счукан или смлян - е друг имунитет, който си заслужава да се включи в диетата.

 

Течност (и пилешка супа!)

Консумирането на различни течности може да помогне за предотвратяване на дехидратация, облекчаване на назалната конгестия и насърчаване на успокояване и комфорт. Течностите също могат да помогнат за поддържане на лигавицата на горните дихателни пътища влажна, което може да облекчи симптомите на възпалено гърло. Помислете за топли напитки като лимонова вода с мед, билкови чайове и бульони.

А популярният мит за пилешка супа? Оказва се, че баба може да е била права през цялото време. Според изследователи от Университета в Небраска съществува научна обоснованост на вековната представа, че пилешката супа помага за облекчаване на симптомите на настинка и грип. Домашна пилешка супа, състояща се от: пиле, лук, сладки картофи, пащърнак, ряпа, моркови, целина и магданоз, показа, че намалява активността на белите кръвни клетки, които предизвикват възпаление. Пилешката супа може също така да ускори движението на слуз, помагайки за облекчаване на запушванията и ограничавайки времето, в което вирусите са в контакт с лигавицата на носа.

 

Витамин С

Въпреки че може да не предотврати появата, витамин С е показал, че намалява продължителността на симптомите на настинка при различни популации. Витамин С също е важен по време на физически и емоционален стрес, за да поддържа нашите надбъбречни жлези ~ жлезите, които са отговорни за освобождаването на хормоните на стреса.

Това е подходящ момент да се запасите с храни, богати на витамин С, включително: червен пипер, броколи, киви, ягоди и цитрусови плодове.

 

Споделете тази статия!Така е справедливо,нали?

 

Формула 2 Комплекс от витамини и минерали

https://www.livechatalternative.com/