Магнезият

Магнезият
29 ноември 2020

Един от макроелементите в човешкия организъм, участващ в стотици биохимични реакции. Кофактор за над 300 ензимни системи, влияещи върху функцията на мускулите и нервите, контрола на кръвната захар, регулирането на кръвното налягане и др. Това са част от определенията за магнезия - минерал, който е от решаващо значение за човешкото тяло.

Защо е важен

"В тялото на възрастен човек средно има 22-26 грама магнезий, като около 99% от него е разположен вътреклетъчно, основно в костите и мускулите"

 

Магнезият помага при разпределянето на сигналите на нервните клетки, при производството на белтъчини, за регулиране на сърдечния ритъм. Участва в повече от 600 процеса в тялото, включително създаване на енергия, образуване на протеин, помага за възстановяване на ДНК и РНК, както и за мускулните движения. Ниският прием на този жизненоважен минерал в кръвта е свързан с по-висока степен на скованост, крампи и болки в ставите. Магнезият участва в регулирането на нервната система. Играе важна роля за мозъчната функция и настроението, а ниските нива са свързани с повишен риск от депресия. Понижава високото кръвно налягане, облекчава и намалява възпалението, изброява д-р Тирков. Изследвания показват, че при голям брой хора, които страдат от мигрена, се наблюдават признаци на недостиг на магнезий. Допълването с 1 грам магнезий осигурява по-бързо и ефективно освобождаване от остър мигренозен пристъп, отколкото обичайното лекарство, коментира още той.

Дефицитът на магнезий е пряко свързан с безсънието, затова приемането на магнезий намалява времето, необходимо за заспиване, и увеличава часовете сън. Минералът е важен и при образуването, изграждането и поддържането на здрави кости, а освен това помага и за по-добра памет и концентрация.

Магнезият регулира работата на стомашно-чревния тракт и именно поради тази причина се препоръчва за бебета, които страдат от колики. Други, които се нуждаят от повече магнезий, са бременните жени, кърмачките и възрастните хора. При физическа активност също трябва да се приема достатъчно от този важен елемент, защото при потенето се отделя значително количество от него

 

Освен при хора, подложени на интензивни физически натоварвания (отделя се с потта), недостиг на магнезий може да се наблюдава и при страдащи от захарен диабет или приемащи алкохол (отделя се с урината), а също и при растеж на организма, бременност и кърмене

 

При недостиг

Дефицитът на магнезий се доказва, като се изследва серумното му ниво, а неговият недостиг дава симптоми, които често са объркващи, подчертава д-р Тирков.

Поради сравнително ниските количества на магнезий в кръвта е възможно нивата му да бъдат поддържани дълго време нормални (макар и с цената на изчерпване на магнезий от вътрешността на клетките), което да маскира магнезиев дефицит. "Ето защо дори нормални стойности на магнезий при изследване не гарантират, че количествата в организма са достатъчни"

 ранните симптоми на магнезиев дефицит е болезненото схващане на различни мускули (крампа), което се проявява обикновено през нощта и засяга мускулите, най-често на подбедрицата. "При изразен недостиг на магнезий могат да се появят и по-тежки симптоми, свързани с различни системи – нервна (вкл. депресии), сърдечно-съдова (аритмии), опорно-двигателна и др., тъй като този елемент е от ключово значение за нервно-мускулната възбудимост. Други неприятни състояния, свързани с магнезиевия дефицит, са лесна уморяемост, раздразнителност и липса на здравословен сън"

 

Причини за липсата

При здрави хора, които имат добър хранителен режим, дефицит на магнезий е рядкост. "Някои фактори обаче могат да доведат до липси и това са: честа консумация на алкохол, използване на дехидратиращи напитки (кафе), стрес, физическо или психическо претоварване. Ако тренирате тежко и интензивно и имате натоварено ежедневие, това е още една причина, поради която може да изпитвате недостиг на магнезий"

 

Практиката показва, че честа липса на магнезий се наблюдава при ученици, студенти и хора с усилен умствен труд, при подложените нда тежки физически натоварвания, както и на постоянен стрес, бременни жени и жени в менопауза, спазващите някои диети за отслабване, спортисти, особено когато тренировните са при високи температури

 

Попитайте за безплатна консултация!

Ние ще ви помогнем да промените начина си на живот към добро!

Предлагаме ти БЕЗПЛАТНА грижа!

https://www.livechatalternative.com/