Хранителната плътност

Хранителната плътност
18 декември 2020

Въпреки че някои хора могат да си помислят, че получаването на всички хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви, се изразява в ядене на голям обем храна, това не е начинът.

 

Правейки по-здравословен избор, все пак можете да получите нужните хранителни вещества, без да добавяте ненужните калории.

 

Какво представлява хранителната плътност и защо е важна?

Плътността на хранителните вещества е мярка за това колко хранителност получавате на порция или на изядена калория. 

Когато избирате между два хранителни продукта с еднакво количество калории, изборът на храна с високо съдържание на хранителни вещества може да осигури на тялото ви протеините, фибрите, здравословните мазнини, витамините и минералите, от които се нуждаем всеки ден, докато изборът с ниска хранителна стойност може да осигури празни калории от захар и наситени мазнини без други важни хранителни вещества.

Как Herbalife Nutrition прилага концепцията за хранителната плътност

Д-р Адам Древновски, професор по епидемиология във Вашингтонския университет, разработи индекса Nurfent Rich Food (NRF) , официален метричен инструмент за измерване на хранителната плътност на храните, както и на храненията. Този инструмент често се използва от хранителните компании за определяне на хранителни цели при разработването на нови продукти.

Индексът NRF набляга на протеините, фибрите и няколко ключови микроелемента, които хората обикновено нямат в диетата си, като положителен двигател на изчислението, като се има предвид ограничаването на наситените мазнини, захарта и натрия. В Herbalife Nutrition проведохме изследване с цел да идентифицираме оптималния индекс NRF за хранене на ден, използвайки 7-дневно пробно здравословно меню, разработено от Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

 

Резултатите от проучването установяват среден NRF индекс от около 37 / 100kcal на хранене и среднодневен NRF индекс от около 460. Тези NRF индекси могат да бъдат взети предвид за оценка на здравословното състояние на храненето и дневния прием.

Освен това леко модифицирахме метричния инструмент, като идентифицирахме и избрахме най-често срещаните микроелементи в протеиновите храни при изчисляването на NRF, за да определим референтен NRF индекс за протеинови закуски (PS-NRF). Нашите резултати установиха, че витамин А, витамин D и калций са най-често срещаните микроелементи в храни с високо съдържание на протеини. Среден PS-NRF индекс от около 12 / 100kcal е намерен след анализ на хранителната плътност на над 160 най-често консумирани протеинови закуски и това може да се използва като референтен PS-NRF индекс за идентифициране на по-здравословни протеинови закуски.

Повече информация, по-добри решения

В крайна сметка, разбирането на  хранителната информация, налична на етикетите на храните, може да даде възможност на хората да вземат по-интелигентни решения за хранене, като избират измежду разнообразни храни и напитки с по-висока хранителна плътност през целия ден.

Като глобална компания за хранене, ние следим отблизо напредъка на науката за храненето от изследователите и прилагаме техните теории на практика, за да произвеждаме продукти, богати на хранителни вещества. Изчисляването на референтните индекси на NRF за здравословни ястия и протеинови закуски предоставя ръководство за разработването на нашия продукт, така че нашите продукти да продължат да бъдат хранителни, като същевременно не добавят излишни калории.

Ние наистина вярваме, че начинът да се гарантира здравословен избор е да продължим да обучаваме потребителите за непрекъснато развиващия се пейзаж на науката за храненето.

 

 Ето ви няколко интересни заключения на доктора по органична химия от Харвардския университет Матю Лалонд

 

 • Дори и най-хранителните зърнени са с отрицателна оценка
 • Суровите зърнени храни са по-"хранителни" от сготвените такива, но проблемът е, че хората не могат да ги консумират в този вид
 • Схващането, че зърнените и бобовите са сред най-здравословните храни е породено от факта, че хранителните им стойности се извеждат, докато са в сурово и неядливо състояние. След термична обработка много голяма част от ценните вещества в тях деградира.
 • Беконът е едно от най-хранителните меса, но ако е сготвен (това е, тъй като мазнината му е с ниска хранителна стойност, а тя се топи при готвене)

 

  • Дори най-ниските резултати в категорията "Говежди меса" са по-високи от най-високите за "Зърнени".
  • Органите са истински суперхрани (с някои изключения като шкембето и белите дробове)

   

  А ето ги и самите оценки по скалата за хранителна плътност на Лалонд:

  Меса и масла от органи 17,05

  Билки и подправки 16,78

  Ядки и семена 10,28

  Какао 7,97

  Риба и морски дарове 1,16

  Свинско 0,69

  Говеждо 0,31

  Яйца и млечни продукти -0,56

  Зеленчуци (сурови) -0,70

  Агнешко, телешко и дивеч -1,19

  Птиче месо -1,71

  Бобови (ядливи сурови или сготвени) -2,86

  Колбаси и месни деликатеси -3,1

  Зеленчуци (сготвени, бланширани, консервирани, туршия) -4,84

  Растителни олиа и масла -5,41

  Плодове -5,62

  Животинска кожа и крака -6,22

  Зърнени и псевдозърнени (сготвени) -6,23

  Рафинирани и преработени мазнини и масла -6,43

  Животински мазнини и масла -6,88

  Зърнени (консервирани) -7,04

  Преработени плодове -8,12

 

https://www.livechatalternative.com/